Hopp til innhold

250 ungdommer feiret oljenei i Lofoten

250 ungdommer feiret i helgen regjeringens nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

250 ungdommer var i helga samlet i Lofoten på aksjonscamp for et Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Samlingen ble brukt til å feire regjeringens nei til konsekvensutredning .

Natur og Ungdom håper at at dette blir begynnelsen på et taktskifte i miljøpolitikken.

– Hittil har oljedebatten dreiet seg mye om spesifikke områder, ikke om norsk oljepolitikk generelt. Det vi håper å få til med denne seieren er å få til en diskusjon om hvordan denne næringen skal drives videre i Norge, sier leder for Natur og Ungdom i Nordland, Ingrid Skjoldvær.

Seier med bismak

Ungdommene kom reisende fra hele landet til Kabelvåg i Lofoten. Natur og Ungdom har hatt kampen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja som sin hovedsak gjennom flere år. Fylkeslaget i Nordland har jobbet mye med saken, og denne helgen var det tid for feiring, aksjoner, opplevelser og konserter.

Men seieren har en viss bismak, det innrømmer Skjoldvær.

– Det er klart det gir en liten bismak når regjeringen i samme håndvending som de stenger ett område åpner tre nye. Det er ikke slik det skal være. Så regjeringen må se sannheten i øynene og innse at dersom klimagassene skal reduseres, må 75 prosent av oljen som er funnet bli liggende, sier Skjoldær.

Rekrutterer nye medlemmer

Natur og Ungdom bruker miljøseieren til å rekruttere og mobilisere nye medlemmer. For kampen er ikke over. Under helgens landsmøte i Senterpartiet, åpnet Sps nye nestleder Ole Borten Moe for at Sp kan gå inn for konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen på sitt neste landsmøte i 2013.

Men det skremmer ikke Natur og ungdom.

– Regjeringen har sagt nei før. Det ble sagt nei i 2006, og med en annen regjering i 2001 og 2003. For hver seier vi får i denne saken, blir det enda vanskeligere for oljelobbyen å få tilgang til disse sårbare områdene, sier Skjoldvær.