Hopp til innhold

- Oljeindustrien vil bli en byrde for Norge

Fei Tevi, generalsekretær i kirkerådet for Stillehavet, advarer mot oljeboring i Nord-Norge. Under et klimaseminar på Sortland appellerer han til nordmenns samvittighet.

Fei Tevi

Fei Tevi spør om Norge kan ha samvittighet til å bore etter olje, når vi vet at øyene i Stillehavet synker på grunn av den globale oppvarmingen.

Foto: Ida Thomassen/Kirkens nødhjelp

– Kan dere med god samvittighet være enige med dem som sier at dere skal pumpe opp all olje og gass i denne regionen, fordi det gir regionen økonomisk vekst, når dere vet at det vil tvinge mennesker i Stillehavet til å flytte fra husene og øyene de bor på? Havstigningen gjør at våre øyer synker i havet, sier Tevi.

Denne helgen arrangerer Kirkens Nødhjelp og Kirkerådet et klimaseminar på Sortland. Fei Tevi er blant gjestene. Det er også oljetilhengere og biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen.

Hva mener du om uttalelsene fra Fei Tevi? Diskuter nederst i saken:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vil koste Norge dyrt

I sitt innlegg la Tevi vekt på at oljeindustrien til syvende og sist vil bli en byrde for Norge, fordi verden for øvrig vil bevege seg mot flere og flere fornybare løsninger. Å produsere olje og gass vil koste oss dyrt.

– Heller enn å investere i ny olje- og gassproduksjon, hvorfor ikke investere i fornybar energi, som i det lange løp vil skape større inntekt?, spurte Tevi.

Tevi minner også om at det vi gjør her i Norge får konsekvenser andre steder.

– Dere er en del av den globale landsbyen. Det som skjer på Sortland, påvirker hvordan vi lever i Stillehavet, sa Tevi.

– «Det skal bo folk i husan»

Styreleder i LoVe Petro, Guri Ingebrigtsen, innledet seminaret under overskriften «Det skal bo folk i husan». Hun mener det må bores etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for å redde lokalsamfunnene fra å dø ut.

– Hovedinntektskilden i kommunene i regionen er pensjoner. Det blir færre fiskere, og ungdommen forlater regionen i stadig større omfang. For å møte disse utfordringene trenger vi noe nytt i tillegg til næringene vi allerede har, og LoVe Petro jobber derfor for at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen skal åpnes for oljeboring snarest, sier Ingebrigtsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Guri Ingebrigtsen

Guri Ingebrigtsen vil ha oljeboring i nord så fort som overhodet mulig.

Foto: Ida Thomassen/Kirkens Nødhjelp

– Vi har ikke noe annet valg

LoVe Petro har som mål at staten snarest mulig skal åpne Lofoten og Vesterålen for en petroleumsindustri basert på strenge sikkerhets- og miljøkrav. Ingebrigtsen er klar over de globale klimaproblemene, men mener Norge ikke har noe valg.

– Spørsmålet er hvor verden skal hente energi fra. Norsk oljeindustri er renere enn hos noe andre land, sier hun.

Og fortsetter.

– Jeg tror ikke oljeutvinnig utenfor Lofoten er det som vil være bestemmende for klimaet i verden.

– Sterkt å bli utfordret på den måten

En av arrangørene, Ida Thomassen i Kirkens Nødhjelp, synes innlegget fra Tevi var sterkt.

Leder av Changemaker, Ida Thomassen.

Ida Thomassen i Kirkens Nødhjelp.

Foto: Changemaker

– Det var sterkt å bli utfordret på den måten han gjorde. Jeg hørte flere som ble åpvirket av hans vitnesbyrd, sier hun.

Hun presiserer at Kirkens Nødhjelp ikke har tatt stilling til oljeboring.

– Kirkens Nødhjelp har ikke tatt noe spesielt standpunkt. Det vi stiller spørsmålstegn ved, er om Norge har råd til å åpne nye områder for oljeboring. Kan vi med dagens utslippsforpliktelser åpne nye områder uten at vi forsømmer Kyoto-avtalen?, spør hun.

Seminaret fortsetter utover dagen i dag. Fei Tevi holder et nytt innlegg. Denne gangen spør han hva som skal for å få i stand en global forpliktende klimaavtale.