Hopp til innhold

Store skader i Børgefjell

Motorsykkelkjøring har ført til store skader i Børgefjell nasjonalpark. Reindriftssamene mener de har rett til å drive barmarkskjøring i området.

Børgefjell

NASJONALPARKEN ER SKADET: Motorisert ferdsel i Børgefjell har påført nasjonalparken store skader.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Fylkesmiljøvernsjefen i Nordland er bekymret over skadene som barmarkskjøringen påfører Børgefjell nasjonalpark.

For kjøring med motoriserte kjøretøy i området har vært en kilde til konflikt mellom myndighetene og reineiere i mange år.

Tor Enok Larsen som er leder i Byrkije reindriftsbeitedistrikt i Hattfjelldal mener samene har rettighetene på sin side.

– Det er jo egentlig arven vi har. Vi driver reindrift i dette området og det har vi gjort langt tilbake i tid. Vi var jo her lenge før det ble etablert en nasjonalpark i området. Så det er totalt uforståelig at vi ikke skal kunne benytte de rettighetene vi mener vi har, sier Larsen.

Bekymret for skadene

Roar Høgsæt

BEKYMRET: Fylkesmiljøvernsjef Roar Høgseth er bekymret over skadene reindriften i Børgefjell medfører.

Foto: Mona Gingstad

Barmarkskjøringen i Børgefjell nasjonalpark er knyttet til samenes reindrift i nasjonalparken der de har lov til å benytte seg av både motorsykkel og helikopter.

Fylkesmiljøvernsjef Roar Høgseth er opptatt av at reindrift og naturvern skal fungere bedre sammen, men er bekymret for de store skadene som barmarkskjøringen fører med seg.

- Kjøringen med firehjulinger i regi av reindriften i Børgefjell gir en belastning på naturen som vi ikke liker. Enkelte partier har ganske store kjøreskader og dette området er vernet etter naturmangfoldloven. Vi er nødt til å ta vare på det på en god måte, men samtidig må det være slik at reindriftsutøverne kan drive sin virksomhet på en god måte, sier fylkesmiljøvernsjefen.

Fortsetter som før

Tor Enok Larsen undersktreker at reindriftssamene har tenkt å fortsette med sin virksomhet i Børgefjell, fordi det er samene som har retten til å være der.

– Ja, det er det. Og vi kommer til å bli her. Folk som kommer inn i området kommer faktisk inn på vår innmark. Vi er nødt til å akseptere at allmennheten går der og forstyrrer reinen, og det blir litt rart mener vi, sier Larsen.