Hopp til innhold

– Håper Mikael kan inspirere andre

Multifunksjonhemmede Mikael (5) vant overlegent tittelen som «Lanoungen 2010». Nå håper mamma Lill Anita Larssen at sønnen kan inspirere flere til å være stolte og vise fram sine «annerledesbarn».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I konkurransen med over 23.000 billedskjønne barn vant multifunksjonshemmede Mikael Larssen overlegent over alle de andre.

– Jeg håper at det kan bidra til at funksjonshemmede blir mer synlige i samfunnet, sier en jublende glad og rørt Lill Anita Larssen på telefon fra Sortland til NRK.no.

Det er ikke bare mamma som jubler i dag. Også assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesforbund skal spise kake i dag.

Holdninger i endring

– Fantastisk. Seieren er et gjennombrudd for funksjonshemmede. Mikael sender viktige signaler om at folks holdninger er i endring. Både denne saken og TV-serien Ingen Grenser viser at jo mer funksjonshemmede deltar i samfunnet, jo mer ufarliggjør man fordommene, tror han.

Neppe kake på Lilleborg

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Jarl Ovesen.

Jarl Ovesen.

Foto: , Erichsen, Jarl Fr., Jarl Fr. Erichsen

Hans Mathias Tjømøe, markedsføringsekspert på BI, har selv jobbet med Lano for noen år siden. Han tror ikke Lilleborg, som produserer Lano, har kake på kafferommet i dag.

– At Mikael kom til å vinne, kom nok som et sjokk på dem. Men de er raske til å snu på hælen. Jeg tipper sjokket varte i fem minutter. I dag vil nok alle i Lilleborg framstå som glade. Det er ingen vei tilbake, de må trykke bildet av den funksjonshemmede gutten på refill-såpen, sier Tjømøe til NRK.no.

Også Tjømøe tror at det enorme engasjementet for at Mikael skulle bli årets Lano-unge viser at folks holdninger til funksjonshemminger er i endring. Han tror heller ikke at Lilleborg tør å røre ved hvordan den populære konkurransen avgjøres.

– Slagordet deres er «Lano for liten, Lano for stor». Et barn er et barn. Kanskje får vi se et afrikansk barn som Lano-unge til neste år?, sier han.

Vil vurdere Lano-konkurransen

Men på Lilleborg skal de nå vurdere den mye omdiskuterte Lano-konkurransen.

– Konkurransen blir nok å fortsette. Men i hvilken form må vi diskutere, sier markedsssjef Isabella Müller Hansen.

Hun sier Lilleborg gleder seg over Mikaels seier.

- Vi vil gjerne få gratulere! Jeg har ikke truffet han personlig, men han ser ut til å være et riktig sjarmtroll, og en verdig vinner av konkurransen, sier hun.

Video LANOUNGEN-VINN-060910-NO-160441-SI_NO.mp4

Ondsinnede stemmer luket ut

NRK har mottatt flere e-poster om at Mikael har fått mange stemmer på feil grunnlag, blant annet fra medlemmer på nettforum hvor deltakelsen hans er blitt latterliggjort. Lilleborg har også fått tips om stemmejuks.

– Dessverre har også vi registrert disse kommentarene og trådene på internett. Vi har hele tid fulgt med på stemmegivningen, og luket vekk «juksestemmer» fra utlandet som har kommet fra samme ip-adresse. Men det store flertallet av stemmene er gitt med positiv hensikt, sier hun.

Hun tror ikke bildet av Mikael på såpeposene vil ha noen innvirkning på såpesalget.

– Nei, det har jeg vanskelig for å tro.

Annerledesbarn

Mamma Lill Anita Larssen ønsket at sønnen skulle bli det første «annerledesbarnet» med bildet på Lanos refillpose. Og etter at Lilleborg hadde talt og sjekket stemmene mandag 6. september, var det klart at Mikael Andre Remen Larssen (5) fra Sortland var den overlegne vinneren av «Lano-ungen 2010».

I landskonkurransen fikk Mikael nærmere 30.000 stemmer fra både inn og utland, etter at mamma Lilla Anita hadde satt i gang en storstilt Facebook-kampanje.

– Det er ganske overveldende egentlig, men det er klart at det er jo et gjennombrudd for både Mikael og for andre som kanskje har unger med funksjonhemninger eller lignende diagnoser, sier Lill Anita.

Denne sommeren sendte hun inn bildet av sitt vesle hjertebarn i konkurransen om å bli «Lano-ungen 2010». Lill Anita vil at verden skal få se for en sjarmør Mikael er. Men deltakelsen til den funksjonhemmede gutten har ikke gått upåaktet hen.

Sjarmtrollet Mikael

Mikael Larssen - årets Lano-unge

Mikael fra Nordland gikk helt til topps blant flere tusen sjarmtroll fra hele Norge, skriver Lilleborg på sine nettsider i dag.

Foto: Lilleborg

For Mikael ligner slett ikke på det klassiske bildet av «Lano-ungen». Han er multifunksjonshemmet og 100 prosent pleietrengende etter at han fikk en hjerneskade under fødselen. Hjemme på Sortland sitter femåringen i rullestol, pusten er raspende og maten får han gjennom en sonde.

Kommentarene på at Mikael deltar i Lanos konkurranse har vært mange og stygge. Men mamma Lill Anita har sluttet å gå inn for å lese alle kommentarene. For henne var det naturlig å melde sønnen på konkurransen.

– Hvorfor ikke? Jeg er veldig stolt av ham og jeg liker å vise han fram. Og jeg synes jo at det er viktig at man prøver å synliggjøre litt, for det er fremdeles mye fordommer om at man skal pakke dem bort og holde dem skjult. Det er jo av de mest ekstreme da, men jeg merker at det er mye usikkerhet hos folk.

På facebook opprettet Lill Anita gruppa «Mikael som første funksjonshemmede barnet som vinner av Lano-ungen=)». Gruppa har fått over 7.300 medlemmer, og støtteerklæringene er mange. Mange av medlemmene skriver at de stemmer på Mikael i protest mot det skjønnhetsidealet Lano står for.

Mikael er like fin unge som noen annen. Han har like mye verdi som noen annen. La Lano vise verden at også flotte Mikael kan være reklame-unge. Håper han vinner!

Fra facebookgruppa «Mikael som første funksjonshemmede barnet som vinner av Lano-ungen=)»

Vil knuse fordommene

Mikael Larssen - årets lano-unge?

IKKE TYPISK LANOUNGE: Lilleborg har påpekt at de ikke driver noen skjønnhetskonkurranse, de kårer barnet med flest stemmer og mest sjarm. I år ble det Mikael.

Foto: Privat

I halsen har Mikael et plastikkrør som skal hjelpe ham å puste. Tidligere var Lill Anita sky for å møte folk, på grunn av reaksjonene til folk når hun var ute med sønnen. Og hun forstår at folk ikke vet hvordan de skal opptre i forhold til sønnen.

– Du får ikke samme responsen fra en mentalt funksjonshemmet unge som hos en funksjonsfrisk unge. For snakker du til dem, så får du som oftest den responsen du vil ha. De prater og smiler tilbake. Men kommer du bort til Mikael, så er det ikke alltid han er i slag, eller egentlig interesserer seg, eller er i humør til å gi respons, så det er klart at det gjør folk veldig usikker.

Men ved å melde Mikael på «Lano-ungen 2010» ville hun vise at hun er stolt av sønnen, selv om han har flere handikap. Nå gleder hun seg bare over Lanoungen sin, som har sjarmert folk i senk og sanket over 30 000 stemmer.

– Det er kjempeartig, jeg hadde ikke helt sett for meg at det skulle bli så voldsomt. Det har jo blitt helt ekstremt, det er veldig artig og vi er veldig glad for de stemmene, sier Lill Anita.