Hopp til innhold

Kan få 250 000 flere turister

Lofoten og Vesterålen kan få besøk av dem som har spesiell grunn til å besøke verdensarv-steder, mener førsteamanuensis.

Lofoten

Lofoten og Vesterålen kan få mange flere turisterm dersom Lofoten får status som verdensarv.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

Dersom Lofoten får verdensarvstatus, vil Lofoten og Vesterålen få 250.000 flere turister i året, og skape 500 nye arbeidslasser. Det sier førsteamanuensis Allan Sande ved Høgskolen i Bodø.

Ny gruppe turister

Sande mener de nye turistene er en gruppe som har en spesiell interesse av å besøke den nye verdensarv-regionen.

– Dette er det området i nord-Atlanteren som har størst biologisk mangfold og rikeste kulturminner med fiskeri i over tusen år. Og det er faktisk Lofot-fiske og tørrfisken som skal være verdensarv, sier Sande.

Tørrfisk på hjell

Tørrfisk på hjell er interessant for turister.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Tørrfisken skaper interesse

Sande vil presentere sine tall på en konferanse på Høgskolen i Bodø i dag der fisk, turisme, verdensarv og olje skal diskuteres i forkant av regjeringens høringskonferanse om Forvaltningsplanen. Allan Sande mener tørrfisken har gjort området kjent for mange.

Det er allerede verdenskjent i forbindelse med tørrfiskhandel til sør-Europa. Mange italienere, portugisere og spanjoler kjenner jo allerede området og det vil bli enda mer attraktivt å besøke området når det er blitt verdensarv, sier førsteamanuensis Allan Sande ved Høgskolen i Bodø.