Hopp til innhold

Vil ha vindmøller i nasjonalpark

Nordkraft Vind vil bygge 25 vindmøller i en planlagt nasjonalpark.

grenseleden fra Sørfjord i sommer

OMSTRIDT: Området hvor det er planlagt vindmøllepark, fordi dette er et populærtturområde og en planlagt nasjonalpark.

Foto: Tor Erik Bakke

Selskapet vil bygge vindmøllepark i Sørfjord i Tysfjord som skal kunne levere strøm til 10 - 15.000 husstander, men dette kan komme i konflikt med planlagt nasjonalpark.

– Et lite problem

Den rundt 500 kvadratkilometer store nasjonalparken som er planlagt i Tysfjord - Hellemo blir berørt når Nordkraft Vind As skal bygge ut 25 - 35 vindmøller i Sørfjord. Prosjektleder i Nordkraft Vind, Torkjell Lund, sier dette er et lite problem:

– To til tre kilometer vil berøre nasjonalparken. Vi anser området for svært lite konfliktfylt, sier Lund.

Han understreker at dette er et område som allerede er utbygd.

– Det er et område som er kraftig utbygd med vannkraft fra før. og det går sentralnett tvers gjennom området. Fylkeskommunen har også laget en fylkesdelsplan for vindkraft og klassifisert dette området i kategori 1, som er minst konfliktfylt, sier Lund i Nordkraft Vind.

– Betydelige inngrep

Direktoratet for Naturforvaltning vil nå foreta en konfliktvurdering av utbyggingen, siden det eksisterer planer om nasjonalpark i området, forteller rådgiver i direktoratet, Snorre Stener:

– Det er i forhold til planene om nasjonalpark at vi ser at vindkraftanlegget her kan bli konfliktfylt, sier Stener.

Rådgiver Yngve Stang i Reindriftsfolvaltningen i Nordland, mener inngrepet fra Nordkraft kan bil omfattende:

– Vi vil avvente en konsekvensutredning for å se hva som kan bli konsekvensene i forhold til reindrift. Men 25 kilometer ny vei i området er jo et betydelig inngrep, sier Yngve Stang.

Blir det ingen hindringer i utbygningsplanene kan vindmøllene produsere støm til mellom 10-15.000 husstander i 2014. Men det er avhengig av at Direktoratet for Naturforvaltning ikke finner store negative konsekvenser ved utbygging.

– Den endelige grensen for et verneområde kan jo endre seg i forbindelse med verneprosessen. Så i så måte kan jo dette prosjektet bli mindre konfliktfylt når vernet er gjennomført, sier Snorre Stener.

Hva mener du? Bør man ofre nasjonalparken til fordel for fornybar og lokal kraftproduksjon?