Hopp til innhold

- Største kulturbegivenhet i Norge

- Dette er antagelig årets største kulturbegivenhet i Norge, sa Trond Giske da han åpnet Nordland Musikkfestuke.

Trond Giske

KLAR TALE: - Norges nye operahus var den største kulturbegivenheten i 2008. I år er det premieren til Nordnorsk Symfoniorkester.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Det kulturministeren siktet til var debutkonserten til Nordnorsk Symfoniorkester under den offisielle åpningen av Nordland Musikkfestuke.

Nordnorsk Symfoniorkester

IMPONERTE PUBLIKUM: Nordnorsk Symfoniorkester med dirigent og festivalprofil Christian Lindberg imponerte publikum.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- Det er veldig flott å få komme tilbake og se hvordan Nordland Musikkfestuke utvikler seg. Det er spesielt rørerende å se at vi har kommet i mål med et nytt symfoniorkester i Norge og som er verdens nordligste. Endelig er Nord-Norge likeverdig på et nytt kulturområde, og det er det som har vært målet, sier kulturminister Trond Giske til NRK Nordland.

Trond Giske, Odd Tore Fygle og Arild Hausberg

GODT SELSKAP: Kultuminister Trond Giske, Bodø-ordfører Odd Tore Fygle og ordfører Arild Hausberg i Tromsø talte alle til de som hadde møtt opp i Bodø Spektrum.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- Lyden av fremtiden

Under åpningen av Nordland Musikkfestuke i Bodø Spektrum i dag åpnet Nordnorsk Symfoniorkester med John Cages 4`33. I fremføringen av musikksstykket var dirigent og festivalprofil Christian Lindberg helt stille. Det samme var publikum.

- Det vi hørte var lyden av fremtiden. Jeg hørte lyder fra nordnorske barn. Det er de som skal vokse opp i et samfunn hvor deres landsdel er likeverdig på alle områder, slik som utdanning og kultur, sa Trond Giske til et fullstappet Bodø Spektrum.

- Helt spesiell opplevelse

Mange var enige med kulturministeren.

- 4`33 var helt spesielt. Det som Trond Giske sa om lyden av barn og fremtiden er viktig til ettertanke, sier Grethe Sveum Stake.

Laila Benum Sannes og Grethe Sveum Stake

MUSIKKINTERESSERTE: Bestevenninnene Laila Benum Sannes og Grethe Sveum Stake har vært med på Nordland Musikkfestuke mange ganger før.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Hun var på åpningen sammen med bestevenninnen Laila Benum Sannes. Sistnevnte er opprinnelig fra Bodø, men bor i Åndalsnes. Når Nordland Musikkfestuke går av stabelen tar hun turen tilbake til Bodø.

- Dette er tredje året på rad jeg er her. Å dra hit er et av høydepunktene i året. Åpningskonserten i år var veldig fin. Den var passe lang og Giske sa noen fornuftige ord, sier Sannes.

Ketil Høegh

- ENERGIFULLT: Musikerne ga i fra seg en helt spesiell energi, sier Himmelblå-stjernen Ketil Høegh.

Foto: Håvard Karlsen / NRK
Stående applaus fra Himmelblå-stjerne

Christian Lindberg og Nordnorsk symfoniorkester fikk stående applaus fra de som var tilstede under åpningen, deriblant Ketil Høegh. Den nordnorske skuespilleren, kjent fra NRKs suksess-serie Himmelblå, hadde tatt turen til Bodø og var storfornøyd med åpningen.

- Først og fremst kom jeg hit for å få med meg premieren til Nordnorsk Symfoniorkester. Jeg synes 4`33 var så fantastisk, for vi kjente en så sterk energi fra 70 musikere som bare ga energi i stillhet. Det var et spenstig og godt valg som åpningsnummer. Da de i tillegg avsluttet med Grieg, fikk jeg frysninger nedover ryggen, sier han.

Kaker til folket

Alle som var innom Bodø Spektrum fikk marsipankake og kaffe. I alt ble det gitt bort opptil 1000 kakestykker.

Guri Amundsen

POPULÆRE KAKER: Guri Amundsen delte sammen med flere frivillige ut nærmere 1000 kaker.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- Det er veldig bra å kunne hjelpe til litt. For oss som er frivillige er det artig å treffe folk og får høre på den fantastiske musikken som fremføres, sier Guri Amundsen.

Takket de frivillige

De frivillige ble takket opptil flere ganger av kulturminister Trond Giske.

- Det som for eksempel skjedde i går, (da Melua-konserten måtte flyttes fra Keiservarden til Nordlandshallen red. anm.) forteller hvor raskt organisjonen i Nordland Musikkfestuke og de frivillige kan omstille seg og trå til for arrangementet, selv om værgudene kanskje ikke er på deres side, sier Giske til NRK Nordland.

Kulturministeren mener det er utrolig viktig at man har et slikt arrangement i Norge.

Trond Giske

HAVØRNKLUBBEN: Kulturminister Trond Giske og Nordnorsk Symfoniorkester fikk medlemskap i Havørnklubben av Bodø-ordfører Odd Tore Fygle.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- Musikkfestuken har utviklet seg til å bli en av de store festivalene i Norge. Det betyr selvfølgelig veldig mye for lokalbefolkningen, men det er også mange tilreisende som gleder seg over programmet som tilbys, sier Giske.

Flørtet med Giske om fotball-EM

Bodø-ordfører Odd Tore Fygle benyttet anledningen fra scenen til å nevne Bodøs ønske om å arrangere EM i fotball i 2016 overfor kulturminister Trond Giske. Byen ble vraket til fordel for Stavanger, Trondheim, Lillestrøm og Oslo om å være en del av Norges EM-søknad.

- Det kan godt hende det er lite sannsynlig at man kan gjøre noe med fotballforbundets innstilling. At vi i alle sammenhenger kan spørre oss hvordan alle landsdeler kan være med, også på store idrettsarrangementer, mener jeg er viktig, sier Giske til NRK Nordland.