Hopp til innhold

- Et ran

Grunneier Gunnar Aasen fikk fire kroner kvadratmeteren for strandtomta si og har begynt å hogge skog for å dekke over litt av tapet. Nå får han støtte fra Stortinget.

Grunneier Gunnar Aasen har begynt å hogge på strandtomten sin

DEKKER TAP: Gunnar Aasen feller trær ved strandtomten sin.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen

ET RAN: Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen mener tvangskjøpet av strandtomten ligner et ran.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

- Bodø kommunes tvangskjøp av en strandtomt er et ran, sier stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre.

Idyllen står for fall, i alle fall for grunneier Gunnar Aasen. Med motorsagen henter han nå ut de siste verdiene fra eiendommen før han mister den. Lokalpolitikerene vil ekspropriere eller tvangsoverta, men nå får han støtte fra Stortinget:

- Det er den styggeste saken jeg har opplevd i hele landet. Det her er altså en hederlig gårdbruker som får konfiskert sin eiendom som er meget meget attraktiv i nasjonal sammenheng, sier Kristiansen.

- Det er grunnlovsstridig

Det er dette populære friluftsområdet striden står om. Grunneier ville selge og kommunen kjøpe, men kommunen syntes 350.000 kroner for ti mål strandtomt ble for dyrt. Dermed gikk kommunen rettens vei for å ekspropriere til nesten en tiendedel av prisen.

- Det er grunnlovsstridig. Rett og slett. Jeg har vært i dialog med dem i over ti år og har håpet på at ting og tang skal komme på plass. Jeg har trodd på både lovverk og kommunen, sier grunneier Gunnar Aasen.

- Tilbys 40 tusen, verdt 30 millioner

Etter å ha tapt to runder i retten føler grunneieren seg overkjørt av lokalpolitikerene og rettsapparatet. Stortingsrepresentant Kristiansen mener hele saken står i grell kontrast til hva som har skjedd i Oslofjorden. Der kjøpte den påtråppende rød-grønne regjeringen for fire år siden hundre meter strandlinje for 30 millioner kroner:

- Stoltebergs disipler i Bodø praktiserer det stikk motsatte. Aasen tilbys 40 tusen, "Vaske-Bakke" fikk 30 millioner. Dette området her er definitivt like mye verdt.

Strandtomten til Gunnar Aasen i bruk

I BRUK: Strandtomten er en populær badeplass.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Men Morten Melå, gruppelederen i Bodø arbeiderparti, mener ikke kommunen har handlet urett i denne saken:

- Man skal være klar over at dette området ikke har noe verdi for grunneier når det er snakk om penger. Han ville aldri ha fått regulert dette området til boligformål eller fritidsformål eller lignende. Det ville aldri ha vært noe stor pengerverdi for han.

Men fire kroner kvadratmeteren?

- Altså beløpet per kvadrat har jeg ingen forutsetning for å vurdere. Jeg kan være enig i at det høres lite ut. Det er en nå det domstolsystemet vårt har kommet frem til, sier Melå.

- Jeg kan ikke fatte å begripe hvorfor jeg skal bli behandlet sånn her. Når man ser på den eiendommen her. Jeg har latt folk gå her i alle år og jeg forstår ingentingm, sier Gunnar Aasen.