Hopp til innhold

Avlytting og overvåkning i retten

Svolvær: I morgen legger politiet fram opptak og bevis fra en omfattende avlytting og overvåkning av de tre mennene som er tiltalt i amfetaminsaken i Lofoten.

Lofoten tingrett

Det blir lagt fram opptak og bevis fra en omfattende avlytting og overvåkning i Lofoten tingrett i morgen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I alt er det snakk om tre og en halv time med ulikt materiale som politiet har samlet i forbindelse med etterforskningen av saken. Tidligere i dag har en av de tiltalte forklart seg med referatforbud for pressen. Etter klokken to startet den 34 år gamle mannen fra Vestvågøy med sin forklaring.

Les også:

Referatforbud fra første forklaring

Risikerer 20 års fengsel

Innrømmer bruk

-Det startet for meg med vanlig bruk i helgene av amfetamin. Jeg drev en bedrift som gikk ganske dårlig, og amfetaminen hjalp meg med å holde fokus og energi, sa 34-åringen.

Han avviser at han har solgt videre til andre, men erkjenner å ha kjøpt kanskje så mye som 700 gram amfetamin og kokain. Alt til eget bruk, sa den tiltalte.

Salget og kjøpet av stoffet ble etter hvert en investering for den unge mannen, som på denne måten finansierte sitt eget forbruk.

- Jeg kunne kanskje sette inn fem og ti tusen kroner til 38-åringen, og uten at jeg tok ut stoffet der og da. Dermed fikk jeg en avtale om å få stoff til innkjøpspris. Jeg fikk en samboer etterhvert, og siden vi hadde felles økonomi, ønsket jeg ikke at hun skulle få oversikt over hvor mye jeg brukte på dette. Derfor betalte jeg inn penger når jeg hadde, og brukte også dette innskuddet til å kunne gi stoff videre til venner og bekjente. ”Sett det på meg” kunne jeg si, dersom de ikke hadde penger akkurat da.

Ikke videresalg

Mannen avviser at han har solgt stoff til noen andre, men at han har spandert og gitt vekk eller fungert som kredittinstans. I tillegg har han tatt med stoff og viderebrakt til andre – som en kurer uten at han selv mottok betaling. Han innrømmer at han har gjort dette uten at han har hatt noen fortjeneste av det.

Fra å være et helgedop, gikk det etter hvert over til å bli daglig bruk av amfetamin. Dette sniffet jeg ”så lenge nesen holdt”, sa 34 åringen, og la til at det ellers kunne bli drukket eller spist. Men kvaliteten på stoffet holdt ikke mål:

-Det var elendig kvalitet sammenliknet med hva jeg har prøvd andre steder, sa han.

Ved ett tilfelle kom det i overkant av 900 gram amfetamin til Lofoten som ”smakte diesel”. Denne pakken har politiet hatt kontroll og oversikt over i forbindelse med transporten nordover, og det er dette beslaget som utløste arrestasjonen av de tre som i dag sitter i retten.