Hopp til innhold

- Har ikke funnet alle jervene

Det er bare en jerv med unger i Nordland i år. Det viser Statens Naturoppsyn sin foreløpige telling. - Dette kan umulig stemme, mener sauenæringa.

Jervespor på Saltfjellet

HVOR ER JERVEN? Bøndene i Gildeskål tror ikke Statens Naturoppsyn har talt gått nok når de bare har funnet en jerv med unger i Nordland i år.

Foto: Ove Ronny Haraldsen / NRK

- Det har vært god tilgang på smågnagere og lemen i år, så jerven har ikke sultet. Derfor har vi ikke noen god forklaring på hvorfor det er betydelig mindre jerveaktivitet i enkelte områder, sier Vegard Pedersen i Statens Naturoppsyn.

Dermed ser det ut som sauene går en trygg sommer i møte på beitene i Nordland i år. Så langt er det kun registert en ynglende jerv i fylket.

Særlig er det i Saltfjellområdet at jerven har forduftet.

- Der ser vi den største nedgangen både i spor og ynglinger i vinter, sier Pedersen til NRK.

- Vi kan dermed håpe at årets beitesesong blir bedre enn på lenge.

- Dette tror vi ikke på

Fullt så optimistisk er ikke sauebønderne selv. Jørn Ellingsen i Nordre Meløy og Gildeskål beitelag har ikke tiltro til tallene fra naturoppsynet. Han ser frykter nok en sommer med fotografering av sauekadaver.

- Her i området har vi vel nesten aldri sett så mange jervespor som nå. Vi har også hatt svært mange observasjoner av jerv i vinter, sier Ellingsen til NRK.

Men nå har det blitt skutt mange jerv de siste årene?

- Før jeg ser at tapstallene går ned, tror jeg ikke på naturoppsynet, sier Ellingsen.

Les også:

Jerv skutt

15 000 kroner hvis du ser dette

Bare en jerv skutt hittil