Hopp til innhold

- Ville være sensasjon om det var bjørn

- Det hadde vært en biologisk sensasjon om man fant en bjørnebinne med unge i denne delen av landet, mener Foreningen Våre Rovdyr.

Barn så bjørn Markus Strøm (9) og venninnen Silje Bårdsen (12)

KUNNE IKKE SETT BJØRN: Foreningen Våre Rovdyr mener det er umulig at Markus Strøm (9) og venninnen Silje Bårdsen (12) så en bjørnebinne i Mosjøen.

Foto: NRK

Informasjonskonsulent Viggo Ree tviler sterkt på at det var to bjørner Markus Strøm (9) og venninnen Silje Bårdsen (12) så torsdag kveld, rett ved Sandvik Folkehøgskole i Mosjøen.

Les: Småbarn møtte to bjørner

Les: Advarer mot å nærme seg hiet

- Kunne umulig vandret så lang

- Grunnen til at jeg tviler har med bjørnens spredningsmekanismer å gjøre. Mens hannene vandrer over store avstander, sprer binnene seg svært sakte, som ringer i vannet, sier Ree.

- Avstanden fra Sandvik til kjente ynglende binner i Sverige dreier seg om 100-150 km. Det ville vært ny rekord for utvandrende binner i reproduksjonssammenheng.

Dermed utelukker Ree at ungene kan ha sett en binne med unge.

Ingen merker

Foreningen Våre Rovdyr viser også til at det ikke var klare kjennetegn etter bjørnen på stedet.

- Det burde finnes merker av dyrenes atferd i form av granbar, eller mose, avbitte greiner og kloremerker utenfor hiet. I tillegg finner man som regel mye hår i et bjørnehi, og møkk er naturligvis et viktig element å lete etter.

Det ble ikke funnet spor i hulen der barna mente de hadde sett bjørnebinna med ungen, heller ikke av fagpersonale fra Naturhistorisk avdeling ved Helgeland Museum.

Foreningen mener også avstanden til bebyggelsen på 100 meter var alt for liten til at det kunne dreie seg om at en binne med unger hadde overnattet like ved Sandvik folkehøgskole.

- Rovdyr selger aviser

- Hva barna har sett eller ikke sett kan man bare spekulere i. Men det finnes mange lignende historier som i ettertid har vist seg å være rene fantasier. Dersom det var et dyr under steinblokken kan det eksempelvis ha vært et annet dyr med pels som rev, mårdyr eller hund, sier Ree.

Foreningen Våre Rovdyr mener mediene spekulerer når de presenterer rovdyrene.

- Skremselshistorier om farlige rovdyr og redde barn selger godt i mediene. Vi kan bare med oppgitthet registrere de mange ukritiske medieoppslagene om bjørn og andre rovdyr i vårt land, heter det i en uttalelse fra Ree.