Hopp til innhold

Ny russisk tråler arrestert

I løpet av fem dager har Kystvakta eskortert to russiske trålere til Bodø.

Russisk tråler arrestert
Foto: Rune Breimo

Denne gangen er det den russiske tråleren Kapitan Naumov som er brakt inn til Bodø. Han ble ekskortert fra feltene ved Moskenesgrunnen av KV Harstad fredag i 17-tiden.

Mannskapet er mistenkt for ikke å ha rapportert fangsten til fiskeridirektoratet.

Tatt arrest i skipet

Båten har kvoter til å fiske i Norge, men har ikke rapportert fangsten i en uke februar til fiskeridirektoratet, slik tråleren har plikt til.

- Ved å ikke sende inn fangstmelding kan fartøyet fiske mer enn kvote, noe som er økonomisk kriminalitet. Dette kan dreie seg om en avglemmelse, men kan også være gjort med overlegg, sier jourhavende politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten Politidistrikt til NRK Nordland.

Politiet har nå tatt arrest i skipet, som ligger ved kai i Bodø. mandag starter politiet sin etterforsking av hvorfor tråleren ikke har oppgitt fangster til norske myndigheter.

To på en uke

Mandag denne uken ble den russiske tråleren Koralnes oppbrakt av kystvakskipet KV Harstad.

Les: Bøter på en halv million

Kapteinen og rederiet fra Murmans vedtok bot og inndragning på til sammen en halv million kroner. Tråleren fisket lovlig utenfor Røstbanken, men unngikk å rapportere fangsten da den forlot fiskefeltet. Båten hadde fisket 33 tonn torsk, 14 tonn sei, 667 kilo hyse og 213 kilo uer.

Vanligvis to i året

- Vi er ikke vant til så hyppige arrester, vanligvis oppbringes det en til to båter hit i året, sier Rengård ved Bodø politikammer.

- Men det er likevel umulig å si om dette er noen trend, da fisket flytter seg hele tiden, og akkurat nå foregår det i vårt dekningsområde utenfor Lofoten.

Størrelsen på eventuelle bøter og inndragninger for rederne og kapteinen på Kapitan Naumov er ikke klare for mandag.

- Men vi kan fort se for oss bøter i halvmillionsklassen, som for Koralnes tidligere denne uka, sier Rengård til NRK.