Hopp til innhold

Kritikk mot nytt rushefte

Et nytt informasjonshefte som skal hjelpe barn med foreldre som ruser seg blir møtt med kritikk. 

Rusavhengige
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

- Dette er meningsløst og naivt, mener barn av rusforelder.

Det er meningsløst å satse på et informasjonshefte for små barn som har foreldre som ruser seg.

Det mener flere organisasjoner NRK har vært i kontakt med.

I går lanserte helseministeren heftet som skal gi barn mellom 8 og 12 år informasjon om hvor de kan få hjelp.

- Verdiløst, raser generalsekretær i Ungdom mot narkotika, Marius Sjømælingen, som selv vokste opp i et hjem med rus.

- Jeg vet hvordan barn av misbrukere reagerer. Helseministeren kunne godt tatt en telefon til meg, men jeg har ikke hørt noe. da kunne jeg ha advart henne på forhånd at et hefte blir for naivt, sier Sjømælingen.

Mange sliter

Over 200 000 barn sliter med foreldre som enten ruser seg, eller har psykiske problemer.

Med det som utgangspunkt lanserte i går helse og omsorgsminister Sylvia Brustad et nytt informasjonshefte. Heftet retter seg mot barn mellom 8 og 12 år og skal gi informasjon om hvor de kan søke hjelp dersom mamma eller pappa sliter.

- Barna er så lojale mot sine egne foreldre, selv om de vet at noe er galt. De går inn i en rolle hvor de beskytter foreldrene sine fra at det skal skje noe enda verre, sier Sjømælingen som selv vokste opp med en mor som ruste seg.

Han mener Brustads ny tiltak viser hvor lite hun har forstått av barnas situasjon.

- Folk som arbeidet med meg i barnehagen og videre oppover i skolegangen min turte ikke å spørre om det var noe som var galt. Man gikk heller ut fra antakelsen om at det var meg det var noe feil med, sier Sjømælingen.

Etterlyser tiltak

Marius Sjømælingen etterlyser at man heller styrker kompetansen til de som arbeider med barn, men ifølge helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad slår ikke det ene i hjel det andre.

- Det skal vi også gjøre. Vi skal både informere og skolere og  minst er skolen kjempeviktig. Det sier ungdommen mye om.

- Helsestasjon, kveldsåpne tilbud som ungdommen kan oppsøke uten å bestille time på forhånd er eksempler på tilbud som er bra og som vi må utvikle videre. Så dette er ikke enten eller, vi gjør flere ting på en gang, sier Brustad.