Hopp til innhold

- Kan ødelegge sauenæringen

Mattilsynet har på nytt skapt vrede blant sauebønder i fylket. Kan kreve tidlig nedsanking av sau i alle rovdyrområder til høsten.

Sau
Foto: Anders Minge / Scanpix

Et brev fra Mattilsynet i Nordland har skapt raseri blant mange sauebønder i fylket.

Mattilsynet varsler allerede nå at bøndene kan bli tvunget til å ta dyrene sine ned fra fjellet mye tidligere enn vanlig i rovdyrutsatte områder.

- Rovdyrene kommer etter

Dette kan ødelegge sauenæringen, mener sauebonde Pål Ove Wika i Grane kommune.

- Helt klart så vil dette være en av de siste spikerne i kista, det er det ingen tvil om.

Pål Ove Wika i Svenningdal slipper årlig mellom fem og seks hundre sauer og lam ut på beite. Der får de feite seg opp til uti september, når de sankes ned igjen fra fjellet.

Nå vil Mattilsynet pålegge Wika og andre bønder i rovdyrutsatte områder å ha alle dyrene på innmark innen utgangen av august.

Det byr på store problemer, ifølge bonden i Svenningdal.

- Når man først får de ned og samler så mange dyr på en plass, er det slett ikke sikkert at dyrevelferden blir noe bedre. Man vet også fra tidligere at rovdyrene bare vil flytte etter. De kommer ganske enkelt sammen med sauene ned i bygda.  

Redusere lidelsen

Mattilsynet i Nordland mener derimot at sauene er mye tryggere på innmark hvor de kan være under tilsyn.

Vi kan nemlig ikke akseptere tap på opp mot 20 prosent uten å foreta oss noe, sier Asle Håvard Miklegard i Mattilsynet i Nordland.

- Stordelen av tapet til jerv skjer i siste delen av beitesesongen når det begynner å bli mørkt ute og ungene skal lære seg opp til å jakte. Ved å ta ned dyrene på dette tidspunktet så kan vi få redusert lidelsen drastisk.  

Varsler tidlig

I ukene fremover vil sauebøndene legge frem sitt syn for Mattilsynet i denne saken. Seksjonssjefen i Mattilsynet mener ulike støtteordninger vil gjøre tidlig nedsanking levelig for bøndene.

- Det er derfor vi kom med dette varselet så tidlig. Dermed kan bøndene også søke på de midlene som Fylkesmannen har tilgjengelig til forebyggende tiltak. Søknadsfristen er den 15. januar.