Hopp til innhold

Færre bjørner ble registrert i fjor

I fjor ble det registrert 137 bjørner innenfor Norges grenser. Det er 14 færre enn året før, og en reduksjon på 29 bjørner sammenlignet med 2010.

Bjørnen

Den nedgående trenden i antall bjørner for hele landet fra 2010 til 2012 kan skyldes at det er felt mange bjørner i Sverige og Norge til sammen de senere år.

Foto: Nævra, Arne / Nævra, Arne

De nye tallene som avslører at bjørnebestanden i Norge har gått ned, kommer frem i en ny rapport som Bioforsk Svanhovd har laget i samarbeid med Rovdata.

Av de 137 bjørnene som ble registrert i 2012 var 51 hunnbjørner og 86 var hannbjørner.

Bjørnene er registrert ved å analysere DNA fra ekskrementer, hår og vev som er samlet inn i felt gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt i løpet av året. For fjerde år på rad ble det i fjor gjort en landsdekkende innsamling av prøver fra brunbjørn i Norge, skriver Rovdata på sine nettsider.

– Metoden gir en god oversikt over antall bjørner i landet, og det meste tyder på at vi fanger opp en stor andel av individene, forklarer leder i Rovdata Morten Kjørstad.

Flest bjørner i Finnmark

I fjor ble det registrert flest bjørner i Finnmark, med 49 individer - etterfulgt av Hedmark med 37 individer og Nord-Trøndelag med 30 individer. Det er kun små endringer i disse fylkene mellom 2011 og 2012.

Det ble også påvist bjørn i fylkene Telemark, Buskerud, Oppland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nordland og Troms, i de fleste fylkene uten store endringer fra 2011.

I Troms og Oppland derimot ble det registrert betydelig færre individer i fjor enn året før.

– I Troms ser vi en halvering, fra tolv til seks individer, mens det i Oppland ble påvist to individer i fjor mot ni i 2011, sier Kjørstad.

Forklaringen i disse fylkene er sannsynligvis en kombinasjon av felte bjørner og færre innsamlede prøver.

– Vi ser at det både i Troms og i Oppland var en nedgang i antallet innsamlede prøver, noe som kan være noe av forklaringen på at færre individer ble påvist i disse fylkene i fjor, sier seniorforsker hos Bioforsk Svanhovd Hans Geir Eiken.

Over 300 bjørner felt

Den nedgående trenden i antall bjørner for hele landet fra 2010 til 2012 kan skyldes at det er felt mange bjørner i Sverige og Norge til sammen de senere år.

– De siste årene er det felt mellom 300 og 400 bjørner årlig i Sverige og flere nær riksgrensen mot Norge. I samme periode er det også felt noen ti-talls bjørner i Norge, forklarer Kjørstad.

Av de 14 bjørnene som ble registrert døde i Norge i fjor, var 11 kjent fra tidligere års DNA-analyser av innsamlet materiale. Tilsvarende tall i 2011 var 15 døde og 14 kjent fra før.

– Dette tyder også på at en stor andel av bjørnene i landet blir fanget opp gjennom dagens overvåking, sier Kjørstad.

Uendret antall bjørnekull

Bestandsmålet for bjørn i Norge er at det skal fødes 13 kull med bjørnunger hvert år. Ut fra antallet hunnbjørn som ble registrert i fjor er det beregnet at det ble født seks (5,7) kull i Norge i 2012. Dette estimatet er omtrent det samme som i 2011 (5,9).