Hopp til innhold

Denne SMSen reddet Eirins liv

– Det var mange følelser i sving. Jeg så for meg familie og venner komme i begravelsen min, forteller Eirin Martinsen (37). I påska ble en ny sms-ordning redningen da hun ble savnet i en ekstremt krevende leteaksjon.

Created by InfoDispatcher

REDDET AV SMS: Eirin Martinsen fra Bodø skulle bare på en liten skitur, men ble sittende fast i fjellet i Beiarn. Til høyre sms-en hun fikk fra Røde Kors.

Etter å ha vært savnet i nesten seks timer på den 1200 meter høye Gråtåtinden i nordlandskommunen Beiarn, ble 37-åringen reddet takket være et helt nytt sporingssystem som ble testet ut i påsken.

Beiarn

Slik så det ut like før Eirin Martinsen nådde toppen på Gråtotinden ...

Foto: Eirin Martinsen
Beiarfjellet

... og slik så det ut litt senere.

Foto: Eirin Martinsen

På en skitur ved Gråtåtinden påskeaften skiftet været seg dramatisk fra sol til vind, snø og null sikt.

– Jeg var nesten oppe på toppen. Jeg kunne ikke se noen ting, og bestemte meg for å snu. Men uværet gjorde ble stadig vanskeligere å se hvor jeg gikk.

Hun ringte noen venner, og fortalte at hun ikke visste hvor hun var.

Fikk hjertebank

– Jeg visste at jeg var ute av kurs. Jeg sa til dem «ikke bli redd, men jeg vet ikke hvor jeg er». Kameratene mine spurte hva jeg så, men det blåste så tett at jeg ikke så ingen ting. Da fikk jeg litt hjertebank, forteller Eirin Martinsen til NRK.no.

Det tok fortsatt litt tid før Eirin skjønte at hun befant seg i en dramatisk situasjon.

– Klokka 17.30 ringte politiet og fortalte at vennene mine hadde etterlyst meg.

Det skulle gå nesten seks timer før hun ble funnet av letemannskapene. Den lange ventetiden tilbrakte Eirin bak en stein.

– Panikk dreper

– Det var mange følelser i sving. Det var ganger jeg tenkte at jeg aldri kom til å bli funnet. Jeg tenkte på at venner og familie måtte komme i begravelsen min. Jeg frøs noe voldsomt, forteller 37-åringen.

Men til tross for ensomheten, mørket og kulden klarte hun å snu de negative tankene.

Jeg tenkte at panikk dreper. Jeg tenkte «jeg skal ikke dø i fjellet. Det er ikke min tur».

SMS fra Røde Kors

Mens Eirin satt og ventet tikket det inn en sms på smartmobilen hennes.

– Den var fra Røde Kors. I meldinga sto det at jeg var registrert som savnet. Sms-en inneholdt også en link som jeg ved å følge ville gi dem posisjonene hvor jeg befant meg.

Like før klokka 23 hørte Eirin lyden av snøscootere. Da skjønte hun at hjelpen var nær.

– Jeg skalv og ristet i hele kroppen. Følelsen av å vite at jeg skulle hjem overgikk alt. Det var ubeskrivelig godt.

– Nytt system reddet liv

Eirin Martinsen møter sine redningsmenn

Det er få ting i livet som er sterkere enn å møte sine redningsmenn. Eirin Martinsen takker alle som bidro til at hun ble funnet. Her får 37-åringen en god klem fra områdeleder Bror Hemminghytt i Beiarn Røde Kors. Til venstre Jøran Heminghyth.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Beiarn Røde Kors satte inn ni snøskutere i søket etter 37-åringen.

– Vi ble betenkt da vi skjønte hvilket område og høyde Eirin befant seg i. Det er et svært farlig område. Hadde hun gått litt lenger ville hun beveget seg inn i et område hvor rasfaren er stor, sier områdeleder Bror Heminghytt i Beiarn Røde Kors.

Det var like før påske at samtlige Røde Kors-avdelinger i landet fikk en forespørsel fra Hordaland Røde Kors om å være med å teste ut et nytt søkesystem som Røde Kors vurderte å ta i bruk. Hemminghytt er overbevist om at uten kartreferansen ville ikke Eirin blitt funnet.

– Dette systemet er et fantastisk arbeidsredskap. Det finnes mange apper og annet GPS-utstyr på markedet. Men dette er veldig enkelt, derfor håper jeg det blir tatt i bruk permanent, sier Hemminghytt til NRK.no.

Har stor tro på systemet

Røde Kors har brukt det nye systemet, som heter SARLOC, flere ganger i påsken.

– Men aksjonen i Beiarn i Nordland er den eneste hvor det nye sms-systemet berget et menneskeliv, sier distriktsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Hordaland Røde Kors.

Eirin Martinsen møter sine redningsmenn

Etter å ha vært savnet i nesten 6 timer ved Gråtåtinden, ble Eirin Martinsen reddet takket være et nytt sporingssystem som ble testet ut i påsken. Her møter hun to av redningsmennene sine Bror Heminghytt og Jøran Heminghyth i Beiarn Røde Kors.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Fordelen med systemet er at det gir en veldig nøyaktig stedsbeskrivelse uten at folk trenger å ha forhåndskunnskaper.

– Folk slipper å slå på GPS og eller kunne lese koordinater. De trykker bare OK på en melding og følger en link. Deretter får vi opp posisjonen hvor de befinner seg.

Berentsen tror flere liv vil bli berget med systemet i framtiden.

– Vi kan bruke mye kortere tid på å finne savnede personer. Vi trenger ikke sette i gang en leteaksjon, men kan gå rett på for å berge den savnede. Men systemet er avhengig av at man har smarttelefon og mobildekning, sier han til NRK.no.

– Hadde flaks

Eirin Martinsen er glad for at hun hadde fulladet mobiltelefon med – og at den hadde dekning så høyt oppe i fjellet.

– Jeg har aldri vært ute for en så tøff opplevelse før. Hadde det ikke vært for sms-en ville jeg aldri vært i live i dag. Jeg hadde utrolig flaks, sier hun.