Hopp til innhold

Reinsdyr druknet etter nestenkollisjon med lastebåt

Som regel er det tog og rovdyr som er de største truslene for reinsdyra. Men denne uka mistet flere rein livet da en lastebåt var få meter fra å kollidere med flokken som lå på svøm.

MS Folla - døde reinsdyr

Midt i sundet møtte reinsdyrene den 50 meter lange lastebåten «MS Folla». Resultatet ble at flere dyr druknet.

Foto: Per Rydheim/privat

Politiet på Helgeland har startet etterforskning etter den spesielle dyretragedien som fant sted i Lurøy kommune i Helgeland på torsdag.

Yngve Bentzen sto på land og så hva som skjedde da reinflokken ble flyttet fra vinterbeite mellom Onøya og Røssøya.

Midt i sundet møtte dyrene den 50 meter lange lastebåten MS «Folla».

– Flere hundre rein lå på svøm midt ute i sundet da lastebåten for full maskin kjørte rett foran fronten av flokken. Det ble et veldig kaos. De første dyrene snudde og svømte inn i de som fulgte etter, forteller han til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Onøya

I sundet mellom Onøya og Buskholmen møtte reinsdyrene MS «Folla».

Foto: Privat

– Båten stoppet ikke

I kaoset som oppsto druknet flere av reinsdyrene og reineierne måtte senere plukke opp døde dyr på begge sider av sundet.

– Sju reinsdyr døde av drukning. Det rant vann ut av munnen og nesa deres da vi fikk de på land. Men vi har fortsatt ikke den fulle oversikten over hvor alle dyrene er, sier Bentzen.

Døde reinsdyr på Onøya

Flere av reinsdyrene ble så oppjaget at de druknet etter nestenkollisjonen.

Foto: Privat

Bentzen, som var med på sankingen av dyrene, forteller at de ble gjort forsøk på å stoppe båten, men at det var helt forgjeves.

– Det var fire mann ute i en båt for å stoppe trafikken. Da lastebåten kom vinket de alt hva de kunne, men båten gjorde ingen tegn til å stoppe, forteller han.

Og dermed var tragedien et faktum. I dag er Bentzen og en rekke andre tilbake på Onøya for å samle dyrene som i panikk svømte tilbake dit, og ikke over til Røssøya som var målet.

Reinsdyrene blir hver vinter ledet ut på havet for å svømme fra øy til øy i jakt på nye vinterbeiter.

Anmeldte saken

Fredag leverte reineierne inn en anmeldelse til politiet. Lensmann Kjell Ivar Vestå har vært på stedet og saken blir videre etterforsket til uka.

– Jeg synes det er uaktsomt at de ikke tok mer hensyn til de som forsøkte å advare. Kanskje gjorde de et forsøk på å komme forbi flokken, eller kanskje ignorerte de den helt. For oss som sto på land så det ut som det siste, sier Bentzen.

(artikkelen fortsetter under)

MS Folla

MS «Folla» er et kjent fartøy i farvannet i Trøndelag og Nord-Norge etter å ha vært i fast rute på strekningen i snart 18 år.

Foto: Per Rydheim

– Det var skremmende

Om bord MS «Folla» mener de imidlertid at de ikke hadde noe valg.

– Vi opplevde det som ganske skremmende. Vi hadde ingen sjanse til å stanse båten, sier overstyrmann Stein Bjarne Kvalø til NRK.no.

– Det eneste vi kunne gjøre var å forsøke å styre unna flokken. Vi traff ikke fysisk noen rein, men det var jo veldig nære, fortsetter han.

Mannskapet tar til etteretning at de er politianmeldt, men synes det er en i overkant voldsom reaksjon.

De reagerer også på at de ikke var blitt varslet om den forestående reindriftingen, slik som det ble gjort med Hurtigbåten som trafikkerer området.

– Vi har både skipsradio og telefon. Det burde helt klart vært mulig å varsle oss, mener Kvalø.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.