Hopp til innhold

- Sjekk om du har falske penger

– Dette er veldig gode forfalskninger, sier lensmannen på Bømlo. Nå ber han folk sjekke om de har falske penger.

Falske sedler

Den største forskjellen på den falske og den ekte er at den falske mangler sølvstripen på høyre side.

Foto: Frank G. Stenersen - Bømlo-nytt

På Europris på Bømlo har de i sommer fått inn til sammen sju falske sedler skriver Bømlo-nytt.

Forfalskningen ble først oppdaget da noen fra butikken skulle ta ut småpenger i vekslingsautomaten. Det gikk ikke, maskinen nektet å ta imot seddelen, og spyttet den bare ut igjen gang på gang.

– Det var en 200-lapp som maskinen rett og slett ikke ville ta. Dermed oppdaget vi at det var snakk om falske pengesedler, sier Reidun Vikse i Europris til avisa.

Da de opplevde å få nok en falsk seddel noen dager etterpå gikk de til politiet og meldte fra. Til sammen har butikken fått inn fem 100-lapper og to 200-lapper.

Vikse sier det er leit å måtte avvise penger fra folk som åpenbart ikke vet at de har falske sedler med seg.

– God kvalitet

Falske sedler

Lensmann på Bømlo Oddbjørn Laurhammer med en falsk og en ekte pengeseddel.

Foto: Frank G. Stenersen - Bømlo-nytt

– Dette er veldig gode forfalskninger. Du må se godt etter for å se at de er falske. Selv papirkvaliteten er nærmest identisk med en ekte seddel, sier lensmann på Bømlo, Oddbjørn Laurhammer til NRK.

Lensmannskontoret har nå sendt de falske sedlene de har fått til KRIPOS for nærmere undersøkelser.

– Nå vil disse bli undersøkt for om det kan gi oss et svar på hvem det er som har produsert dem. Blant annet vil det bli tatt fingeravtrykk på dem, sier han.

Sjekk forskjellene

Dersom du ser godt etter kan du se at det er forskjell på de to sedlene. Den øverste som er den ekte har en sølvstripe langs høyre kant. Den har også ulike sifre øverst i venstre kant og nederst i høyre. På de falske sedlene er disse tallene identiske.

Det er også noen avvik i motivet som en bare kan se dersom en går nøye til verks og sammenligner en falsk og en ekte seddel.

– Det er en liten nyanse i blåfargen i motivet, men den er nærmest umulig å se, sier lensmannen.

I 2009 ble det registrert 472 forfalskede sedler i Norge. Tallene finnes i en rapport fra Norges Bank og er hentet inn via KRIPOS. Trenden de siste årene er at det stadig blir færre falske sedler. Les mer i rapporten: Tall på falske sedler og mynter

Bruker "vanlige" kasser

Nye butikk-kasser vil luke ut slike sedler fordi sølvstripa vil avsløre dem. Derfor regner lensmannen med at de som står bak dette har valgt seg ut en butikk med vanlig kasse.

– Da legger en jo bare pengene ned i kassa uten at de må gjennom noen sjekk. Nå ber vi både butikkeiere og privatpersoner om å være på vakt, sier han.

Han ber folk melde i fra dersom de finner falske penger.

– Det er svært viktig å få en oversikt over hvor stort omfanget er, sier han.

Men folk er kanskje redde for å komme til dere i fare for å bli mistenkt?

– Det kan være, men det er viktig for oss at de leverer inn slik at vi kan finne ut hvem som står bak dette. Foreløpig har vi ingen mistenkte, sier han.

Sjekk selv

Lensmannen har ikke fått inn falske sedler fra andre butikker, men ifølge Bømlo-nytt skal det være minst to andre butikker på Svortland som har mottatt falske sedler i sommer.

Her kan du sjekke om en seddel er ekte eller falsk - det finnes flere kjennetegn som du lett kan se: Er seddelen ekte? - Norges bank