Fikk falske sedler i minibanken

Reisende som i god tro bruker falske penger i utlandet, kan få store problemer. En britisk turist risikerer nå 15 års fengsel i Thailand etter å ha forsøkt å veksle falske pundsedler.

Minibank
Foto: FRANCOIS DESTOC / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

52-åringen fra Bristol hevder at han tok ut pengene i en britisk minibank før han satte seg på flyet til ferieparadiset i Østen.

Vel framme i turistsenteret Chalong sør på ferieøya Phuket ville han veksle inn 20-pund sedler for rundt 22.000 baht, som tilsvarer drøyt 3500 norske kroner. Bankens ansatte ble mistenksomme og slo alarm, og turisten ble arrestert.

Briten hevder selv at han ikke ante at sedlene fra minibanken var kopier. Men i Thailand gis det ingen nåde for den som bruker falske penger. Loven setter en straff på inntil 15 års fengsel og en bot på 30.000 baht. Selve forfalskningen kan straffes med livsvarig fengsel.

Den etter alt å dømme uheldige britiske turisten blir stilt for retten seinere denne måneden, og er inntil videre løslatt mot en kausjon på 300.000 baht.

- Ikke i Norge

- Det har aldri skjedd noe tilsvarende i Norge. Hos oss blir alle sedler kontrollert før de legges ut i minibanker og kassaskranker, forteller Tone Westby som er kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

- Det skjer en sjelden gang i blant at kunder får utbetalt gal seddelstørrelse i minibank, sier hun. - Det ordner vi som oftest greit opp i, enten kunden har tapt eller tjent på det.

Skanning av sedler.

Ved hjelp av en spesiell gjennomlysning kan ekspertene i Økokrim avsløre falske sedler.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Men hvis du skulle være i besittelse av falske penger og forsøker å veksle dem, så begår du en svært alvorlig handling. Å være godtroende er ikke nok!

- Hvis man oppdager at man har en falsk seddel i lommeboka bør man umiddelbart kontakte Økokrim og eventuelt banken. Men verdien av pengene er tapt uansett. Norske banker har ingen plikt til å veksle inn falske sedler i gyldige, forklarer Westby.

Nye sikkerhetstiltak

Sannsynligheten for å få falske penger mellom hendene er liten i Norge, sammenliknet med andre europeiske land.

- Hos oss ble det i fjor oppdaget cirka fire falske sedler for hver million sedler som er i omløp. I Storbritannia har tilsvarende tall de siste årene ligget over 200 per million sedler, sier assisterende direktør Leif Veggum i Norges Bank.

Han forteller at det ble oppdaget over 3500 falske sedler i Norge for ni år siden.

- Etter at sedlene ble oppgradert med nye sikkerhetselementer, blant annet metallisk stripe og ny sikkerhetstråd, gikk tallene ned. Tallene varierer fra år til år, men de siste årene har antall oppdagede falske sedler per år ligget mellom 250 og 500.

- Omfanget av dette problemet er dermed relativt lite i Norge. Og kvaliteten på forfalskningene er som oftest dårlig og dermed lett å avsløre dersom man ser på sedlene, sier Veggum.

Han legger til at selv om antallet er lavt, er det all grunn for folk flest til å sjekke at sedlene er ekte også her i landet.

- Aksepterer man en seddel som viser seg å være falsk har man jo tapt verdien, så det er all grunn til å være på vakt. Heller ikke Norges Bank erstatter falske penger, sier Veggum.

Verre i euro-land

I euro-landene er falskmyntneri mer utbredt enn her hjemme, men i gjennomsnitt ikke like mye som i Storbritannia. I fjor ble det avslørt 56 falske Euro-sedler for hver million seddel som var i omløp.

Mesteparten av de falske euroene består av 50-eurosedler, mens veksten i antall falske varianter øker mest blant 20-eurosedlene. Til nå er det trykket 12,5 milliarder ekte eurosedler. Første halvår i år ble det oppdaget 413.000 falske utgaver.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.