Hopp til innhold

Kraftig økning av falske euro

Nå er det billigere å feriere i Europa enn det har vært på mer enn ett år. Men vært på vakt. Hundretusenvis av falske eurosedler er i omløp.

Euro-sedler
Foto: Richard Lewis / Scanpix/AP

Norske kroner har ikke vært så sterk mot euro siden før den amerikanske gigantbanken Lehman Brothers kollapset i fjor høst. Det viser tall fra Online Trader.

I valutamarkedet har i dag kursen på en euro vært nede i 8 kroner og 13 øre.

- En euro har ikke vært så billig på 15 måneder, sier valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets til NRK.

Men samtidig som det er billigere enn på lenge å feriere i Europa, er det samtidig viktigere enn noensinne å være på vakt mot falske pengesedler. Aldri tidligere har så mange falske eurosedler vært i omløp.

LES: EU sentralbank frykter ny krise

Kraftig økning i falske eurosedler

Antallet falske eurosedler som ble tatt ut av omløp økte med 8 prosent fra første halvår til andre halvår 2009, viser fersk statistikk fra den europeiske sentralbanken (ECB). Hele 447 000 falske eurosedler ble tatt ut av omløp i løpet av andre halvår av 2009.

LES: ECB om falske eurosedler i omløp

På fem år har antallet falske eurosedler i Europa økt med 55 prosent, viser tallene fra ECB. Men til tross for det høye antallet inndratte Eurosedler, mener sentralbanken at andelen forfalskninger er forholdsvis lav. Totalt er det 12,8 milliarder eurosedler i omløp i Europa.

LES: Fortsatt rekordlav rente i euro-området

Seddel pålydende 20 euro

Forfalskede 20-eurosedler står for om lag halvparten av alle forfalskede eurosedler. Seddelen på bildet er påført sikkerhetsteksten 'specimen', for å gjøre det vanskeligere å bruke ECBs egne gjengivelser som grunnlag for forfalskninger.

Foto: ECB

Sjekkliste for falske sedler

Eurosedlene har mange sikkerhetsdetaljer som skal gjøre det lett å kjenne igjen kjenne en falsk seddel.

  • En relieffeffekt gjør at sedlene føles annerledes å ta på enn annet papir
  • Hvis du holder seddelen mot lyset, kan du fra begge sider se både et vannmerke, en sikkerhetstråd og et gjennomsiktig bilde
  • Sjekk hologrammet ved å vende på seddelen. Bildet endrer seg.

ECBs egen sjekkliste kan du se her

Lite problem i Norge

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) sier til NRK at norske banker ikke har rapportert om falske eurosedler i omløp i nevneverdig grad i løpet av siste halvår.

- Men i den grad det er et problem er det i så fall større enn forfalskede norske pengesedler, sier Osland.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) og Sparebankforeningen har nylig slått seg sammen til FNO, som er bransjeorganisasjon for hele finansnæringen.