Hopp til innhold

Vinskvetten gir seg etter 33 år

De har solgt 141.000 plater og begeistret vestlendingene siden 1975. Men nå er det nesten helt sikkert slutt for den populære gjengen fra Rothålo.

Vinskvetten

EN SISTE SKÅL: Vinskvetten legger opp, etter nær 35 år på scenen. Fra venstre: Jarle 'Halvstein' Farestveit, Arild 'Belbert' Totland, Øyvind Østerbø, Gunnar 'Ruball' Låstad og Bjørn 'Bertel' Jensen. I tillegg er lyd- og lystekniker Gunnar Polden medlem av gruppen.

Foto: Vinskvetten/Pilka Pala Radio

Høstens show på Rick’s Teater har fått tittelen «No Kjem Dei Tre Siste», hentet fra gruppens udødelige hyllest til striledansene, «Dans På Grasdal». Låten er selvsagt med i forestillingen, som ifølge karane blir en slags karriereoppsummering med deres beste og mest kjente låter.

Det som trolig vil komme som et sjokk for gruppens mange fans, er at forestillingen etter alle solemerker blir gruppens aller siste.

Bassist Gunnar Låstad bekrefter overfor nrkhordaland.no at det er planen å nå legge opp, og at karane ikke har noen videre planer sammen etter at showet er spilt ferdig.

NETT-TV: Se Vinskvetten fremføre "Miladalssongjen" og "Rånny Bruvik" live i NRKs studio + ekslusivt intervju med karane

- Ingen nye show eller plater

- Vi vil være veldig forsiktige med å si helt sikkert at vi gir oss, for man vet jo aldri hva som kan skje etter fem år. Men i utgangspunktet er det slutt nå, sier Låstad.

Bjørn "Bertel" Jensen

SUKSESS: Bertel og de andre i gruppen har solgt over 140.000 plater, over fem tusen DVD-er og en haug med bøker.

Foto: NRK

- Vinskvetten vil nok bestå på en eller annen måte, men dette er siste gang folk har muligheten til å se oss slik. Det blir ikke flere show eller plater. I alle fall slik det ser ut nå, sier Arild «Belbert» Totland.

De øvrige medlemmene bekrefter litt motvillig at gruppen nå har til hensikt å legge inn årene.

- Det kan bli den siste forestillingen, ja. Vi har ingen videre planer, sier gitarist og frontfigur Bjørn Jensen.

- Vi har holdt på lenge. Det er alltid tungt å begynne på noe nytt igjen, sier Jarle Farestveit, mannen som trakterer trekkspillet og stiller opp på scenen som alt fra budeie, stjernegris og Michael Jackson når det trengs.

Vinskvetten på aldershjem

Høstens show en parademarsj med gruppens mest kjente låter. Karane innrømmer at en del favoritter er blitt ofret på grunn av begrensninger i lengden på showet, men håper og tror at utvalget er både representativt for karrieren og noe som vil glede fansen.

- Har det vært vanskelig å velge ut låtene?

- Nei, det har egentlig gått veldig greit. Det har vært veldig lite krangling, sier Låstad.

- Ja, Bjørn var vekke på den øvingen, så det gikk helt fint, sier Arild Totland med et stort glis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vinskvetten

PÅ SISTE VERSET: Karane i Vinskvetten (her f.v.: Jarle Farestveit, Gunnar Låstad, Bjørn Jensen og Arild Totland) har ingen planer etter høstens show. Her fremfører de 'Miladalssongjen' i NRKs studio på Minde.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ingen av de seks medlemmene ønsker å røpe for mye av innholdet i høstens show, men de røper at det også blir noen nye elementer i forestillingen.

- Låtene er satt i en ny kontekst, med en del nye historier, sier Øyvind Østerbø.

- Vi har jo fått regissør, så her er en rød tråd i forestillingen fra A til Å. Det hele begynner med at vi har havnet på aldershjem, forteller Jensen.

To med fra starten

Vinskvetten oppstod på en revy i Salhushallen i 1975, da under navnet Salhus Vinskvetten Vodka Cinzano – en klar hyllest til den gang langt mer kjente Salhuskvintetten Olkabilamo, som på 60-tallet solgte flere plater enn Elvis Presley. I Salhus, vel å merke. Gruppens frontfigur, Monrad Holm Johnsen, ga senere låten «Å, Før Ei Suppa» til Vinskvetten.

Vinskvetten

IKKE HELT SIKKERT: Gunnar: - No ska me gje oss! Bjørn: - Ska me gje oss?

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

To av medlemmene fra den gang, Bjørn Jensen og Jarle Farestveit, er fortsatt med i dagens utgave av Vinskvetten. Blant de elleve opprinnelige medlemmene i gruppen finner man blant andre BT-journalistene Knut Langeland, Stein Langeland og Kjell Østerbø, samt informasjonsdirektør i Norsk Industri, Finn Langeland.

Gruppen debuterte på tv i NRKs «Halvsju» i 1981, og fulgte opp med en opptreden i sommerprogrammet «Strandhogg» fra Fedje samme år. I 1984 viste NRK et halvtimes program med gruppen. «Livet i Rothålo» ble spilt inn i Salhus året før, og inneholdt låter som «Harde Tider», «I Fyr’n», «Billi Villi Makkoen» og den opprinnelige versjonen av «Fabrikktrælens Død».

Har solgt 141.000 plater

I perioden 1986-1987 stabiliserte gruppen seg med den besetningen de fortsatt har: Veteranene Bjørn Jensen (gitar), Jarle Farestveit (trekkspill) og Gunnar Låstad (bass), med Arild Totland (trommer), Gunnar Polden (lyd- og lystekniker) og med Kjell Østerbøs lillebror Øyvind (gitar).

NETT-TV: Se Kjell og Øyvind Østerbø og tidligere Vinskvett Bjørn Ivar Rusten hylle Neil Young før konserten i Bergen


Gruppens første LP, «Platå», kom i 1988, og er blitt fulgt opp med «På Helså Laus» (1991), «På Nye Eventyr» (1994), «Rånnyen Og Kveitebollen» (1997), «Du Sa Det Var Forbi-Bi-Bi» (2002) og «Stapp-Mett» (2005), alle utgitt på gruppens eget plateselskap Pilka Pala Radio. I 2000 kom samleplaten «Dei Beste», utgitt av EMI. Totalt har gruppen solgt over 141.000 plater!

Ny DVD på gang

- Det er ganske utrolig. Da vi begynte med dette på 70-tallet, var det rimelig uten mål og mening, og bare fordi vi syntes det var gøy å drive med revy, sier Gunnar Låstad.

Gruppens første DVD-utgivelse, «Stapp-Mett», solgte i over fem tusen eksemplarer på Vestlandet – og det med minimal promotering, noe som fikk de store plateselskapene til virkelig å heve øyenbrynene. Vinskvetten er nå i samtaler med NRK Hordaland om en DVD-utgivelse som skal dekke hele gruppens karriere.

LES OGSÅ: Suveren seier til «Jul i Rothålå»

HYLLET PÅ YOUTUBE: Se «Kåre» fra Seim danse «Poterock»

Vil du savne Vinskvetten? Gi din hilsen til karane i kommentarfeltet under.