Suveren seier til «Jul i Rothålå»

Leserene og lytterne har talt: Vinskvetten fra Salhus har laget tidenes tøffeste julelåt.

Vinskvetten

VINNERNE: Arild Totland, Bjørn Jensen, Øyvind Østerbø (skjult) og Gunnar Låstad i Vinskvetten, under lanseringen av Vinskvetten-boken i 1996. Jarle Farestveit satt for langt ute til høyre til å bli med på bildet.

Foto: NRK

Klokken 12.45 julaften var den uhøytidelige avstemmingen på NRKHordaland.no og NRK Hordalands formiddagssending over. Karane fra Rothålå endte på en suveren førsteplass, med hele 50 prosent av stemmene. Dermed slo de blant andre John Lennon, Band Aid, Slade og Wham ned i støvlene.

Nærmest på avstemmingen kom The Pogues og Kirsty MacColl, med «Fairytale of New York», som fikk 16 prosent av stemmene. Tredjeplassen gikk til Chris Rea og hans «Driving Home for Christmas», med ni prosent.

- Dette er stort!

- Det er utrolig hyggelig. Jeg syns det er en veldig fin sang selv også, sier Vinskvettens Øyvind Østerbø, som er vokalist på «Jul i Rothålå».

- Dette er stort for oss. Å lede foran «Fairytale of New York» er bare fantastisk, sier Vinskvetten-kollega Gunnar Låstad.

Skrevet til julekalender

Låten ble utgitt på plate i 1997 på albumet «Ronnyen og Kveitebollen», men ble ifølge Østerbø skrevet to år tidligere.

- Bjørn Jensen skrev den på julaften i 1995. Tanken var at den skulle være med i en julekalender på TV 2, som dessverre aldri ble noe av, sier Østerbø, som legger til at den ble spilt inn i studio på forsommeren 1997.

- Det var på mange måter helt feil tid av året. Jeg husker at vi måtte lage litt julestemning i studio mens fuglene sang utenfor, sier Østerbø.

Her er resultatene:

1: Jul i Rothålå - Vinskvetten (50 %)
2: Fairytale Of New York - The Pogues/Kirsty MaColl (16 %)
3: Driving Home For Christmas - Chris Rea (9 %)
4: Rockin' Around The Christmas Tree - Mel & Kim (6 %)
5: Putti Plutti Pott - Barbie Bones (4 %)
6: With Bells On - Dolly Parton & Kenny Rogers (3 %)
6: Merry Xmas Everybody - Slade (3 %)
8: Happy Xmas (War Is Over) - John Lennon (2 %)
8: Last Christmas - Wham (2 %)
10: Do They Know It's Christmas - Band Aid (0 %)