Hopp til innhold

– Rune Lindbæk er helt på villspor

Sjefredaktør Gard Steiro i Bergens Tidende avviser fullstendig kritikken fra Rune Lindbæk, som føler seg tråkket på av flere medier under Röyksopp-rettssaken.

Rune Lindbæk og advokat Marius Aarum Øvrebø-Engemoen

KREVER TREDEL AV LÅT: Rune Lindbæk og advokat Marius Aarum Øvrebø-Engemoen i Bergen tingrett.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Gard Steiro

FRYKTER IKKE PFU-KLAGE: Rune Lindbæk har varslet at han vil klage inn BT og fem andre medier for dekningen av rettssaken. Sjefredaktør Gard Steiro mener BT har alt sitt på det tørre.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

Elektronikaartisten fra Tromsø, som har saksøkt Röyksopp for det han mener er et forsettlig eller grovt uaktsomt låttyveri , føler seg tråkket på av pressen etter rettssaken. Under rettssakens siste dag kom han med sterk kritikk av seks medier som har dekket saken.

LES OGSÅ: Gikk til rettssak med lånte penger | – Svært sjelden å se slike rettssaker

– Kastes ut påstander

Bakgrunnen er medienes gjengivelse av ufordelaktige vitneforklaringer og intervjuer med vitner, blant andre Erlend Sellevold i Ralph Myerz & The Jack Herren Band.

– Det kastes ut masse påstander som blir bragt videre uten å sjekke, som man skal gjøre. Det er vel slikt som kalles klikkejournalistikk. Jeg kommer ut som en forferdelig fyr, sa Rune Lindbæk til NRK.no torsdag.

Han akter å klage inn Bergens Tidende, Bergensavisen, Dagbladet, Nordlys, Bladet Tromsø og VG til PFU og mener alle har gjort seg skyldige i brudd på god presseskikk.

– Lindbæk selv som har gått til sak

Sjefredaktøren i Bergens Tidende, Gard Steiro, avviser fullstendig kritikken.

– Jeg mener at Lindbæk er helt på villspor. Vi har omtalt helt relevante vitneutsagt fra retten. Jeg kan forstå at han synes det er ubehagelig, men det er ikke et overtramp. Det er helt normale rettsreferater, sier Steiro til NRK.no.

– Her er det Lindbæk selv som har valgt å gå til sak og rettet sterke beskyldninger mot Röyksopp. Han har i høyeste grad fått fremme sitt syn. Han må også regne med at hans motpart får fremmet sitt syn, bemerker sjefredaktøren.

Röyksopp i Bergen tingrett

GIKK TIL MOTSØKSMÅL: Svein Berge og Torbjørn Brundtland i elektronikaduoen Röyksopp spilte musikk i retten for å bevise sin uskyld.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Strides om låtrettigheter

Rune Lindbæk har saksøkt Röyksopp fordi han mener duoen har basert låten «A Higher Place» fra debutalbumet «Melody A.M.» i 2001 på Drum Island-låten «Lift» fra 1997, som Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk begge står som komponister av.

Ralph Myerz/Erlend Sellevold

VITNET: Erlend Sellevold i Ralph Myerz & The Jack Herren Band er en av mange som har vitnet i rettssaken.

Foto: Sondre Bjørdal

LES OGSÅ: Full krig om «Melody A.M.» | – Jeg gjør det ikke for pengene

Röyksopp har gått til motsøksmål for å få fjernet Lindbæk som rettighetshaver fra «Lift», som Torbjørn Brundtland hevder han skrev helt alene.

LES OGSÅ: – Lindbæk har aldri skrive eller laga noko av vårt Röyksopp-materiale

– Tok hverandre i hendene og pratet

Rettssaken ble avsluttet torsdag. I en epost til NRK.no skriver Rune Lindbæk at de stridende parter tok hverandre i hendene da rettsmøtet var over og hadde «en hyggelig kort liten prat».

– Nå er vi alle interessert i å legge alt bak oss og møtes i hyggeligere omstendigheter neste gang, samt konsentrere oss om musikk, skriver Lindbæk.