Hopp til innhold

Stiller som ordførerkandidat– og boikotter lokalavisa

Krystallen-utbygger Iver Hammeren stiller som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Ringebu. Samtidig boikotter han lokalavisa fordi han føler seg hengt ut over lengre tid. – Svært underlig, sier politisk redaktør i avisa.

Iver Hammeren

Iver Hammeren er Ringebu Aps ordførerkandidat.

Onsdag kveld var det et enstemmig nominasjonsmøte som satte Iver Hammeren som sin nye ordførerkandidat foran høstens valg. Sittende ordfører Arnhild Baukhol ble i januar vraket av det samme enstemmige nominasjonsmøtet, noe som har ført til kritikk og utmeldinger fra partiet.

Nekter å snakke med lokalavisa

Likevel ser den nye ordførerkandidaten Hammeren framover mot høstens valg. Før han takket ja til å stille som kandidat orienterte han samtidig om at han velger å boikotte den største lokalavisa i distriktet, Gudbrandsdølen Dagningen (GD), fordi han føler seg hengt ut.

– Jeg snakker ikke ett ord med avisa før redaktøren ber meg om unnskyldning for personforfølgelse gjennom sju år

ordførerkandidat og Krystallen-utbygger, Iver Hammeren

Hammeren er kanskje aller mest kjent som utbyggeren bak leilighetskomplekset Krystallen i Kvitfjell.

Byggeprosjektet fikk mye kritikk, mange av kjøperne ville eller kunne ikke gjøre opp for seg, og Hammeren og investor Arne Fredly gikk til søksmål mot Poppe & Co for ikke å ha sjekket kjøpernes finansiering.

Dette er også noe av bakgrunnen for boikotten. Han mener avisa har hatt uriktige oppslag som har bært preg av personforfølgelse. Boikotten innebærer at han ikke vil la seg intervjue.

Mangeårig politisk leder i GD var selv tilstede på møte onsdag kveld, uten å få verken et håndtrykk eller en kommentar fra den nye ordførerkandidaten. Det finner han underlig.

– Hammeren har vært en framskutt næringslivsmann i distriktet. Det er helt naturlig å følge spennende prosjekter, ikke minst når det er strid om dem, sier politisk redaktør i avisa GD, Hallvard Grotli.

LES MER OM KRYSTALLEN

Erik Winther

Leder i Ringebu Ap, Erik Winther, på nominasjonsmøte onsdag kveld.

Foto: Erlend Moe / NRK

– De har skrevet møkk

Hammeren sier videre at han kommer til å boikotte avisa selv om han skulle bli valgt til ordfører. Erik Winther, leder i Ringebu Ap, synes boikotten av avisa er helt grei.

Erik Winther

Winther, leder i Ringebu Ap, støtter Hammerens boikott og sier lokalavisa har skrevet 'møkk'.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Vi skal nok få fram budskapet vårt. Den lokalavisa har stort sett skrevet det som på godt norsk kalles møkk om Ringebu Arbeiderparti og Iver Hammeren. Så nå spørs det bare om avisa skjønner hva de har gjort med et enkeltmenneske og tar det innover seg, sier Winther.

Det er slett ikke unikt at Hammeren nå nekter å kommunisere med lokalavisa. Våren 2008 bestemte styret i Våler Arbeiderparti seg for akkurat det samme. De oppfordret samtidig lag, foreninger og partimedlemmer om å si opp abonnementet til avisa.

Årsaken var at avisa nektet å dementere en lederartikkel der redaktøren skrev at ordføren var politisk død etter å ha bidratt til å spre fremmedfrykt i striden om Haslemoen og transittmottaket.

LES MER

SI DIN MENING LENGER NED!

– Sterkt knyttet til kommunen

Møtet onsdag kveld var lukket for pressen, men ifølge Winther, kom det ingen benkeforslag, og det var ingen diskusjon rundt lista.

Iver Hammeren sier han føler seg sterkt knyttet til hjemkommunen sin.

– Jeg er fryktelig glad i kommunen min. Og er sterkt knyttet til naturen og folket her. Det er ingen ulempe at jeg har et langt administrativt liv bak meg som toppleder i bedrifter i inn- og utland. Det håper jeg å kunne dra nytte av, svarer Hammeren når NRK lurer på hvorfor han vil bli ordfører i Ringebu.

– Det viktigste blir å sette ut i livet det partiet har blitt enige om at vi skal jobbe for.

– Partiet styrket ut av striden

Ap-ordfører Baukhol fikk vite at hun var vraket i et brev fra nominasjonskomiteen i januar.

Arnhild Baukhol

Arnhild Baukhol ble vraket som ordførerkandidat. Det fikk hun vite via et brev.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg ble en smule forbanna med en gang, og så ble jeg veldig bitter. Det er klart det er tungt å bli spikret på denne måten, sa hun til NRK etter at hun hadde fått brevet.

Ordfører-kandidat Hammeren føler ikke at det er uro i partiet ved inngangen til valget.

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg tror Ringebu Arbeiderpartiet har styrket seg.

– Prosessen har vært grei

Tross all støy rundt vrakingen av Baukhol, tar Erik Winther, nominasjonskomiteens sekretær og leder i lokallaget, ingen selvkritikk for nominasjonsprosessen,

– Prosessen har vært helt grei, det har vært orientert grundig til kandidaten (Baukhol, red.anm), men det hadde vært greit om vi hadde sett vedkommende på noen møter, sa Erik Winther etter nominasjonsmøtet.

Baukhol var ikke til stede onsdag kveld.

Winther har tidligere hevdet at det har vært en begrenset kontakt mellom partiet og den politiske ledelsen i kommunen. Han har også trukket fram at det er fattet vedtak som er stid med føringer som partiet har lagt som årsak til vrakingen..

SE TV-REPORTASJE OM BRÅKET I RINGEBU ARBEIDERPARTI:

Video Ap-bråk i Ringebu

Hva mener du om Ringebu sin nye ordførerkandidat? Si din mening!