Hopp til innhold

Høy vannstand på grunn av månen

Meteorologisk institutt melder om høy vannstand på grunn av trekk-kraft ifra månen.

Video Oversvømmelser på E6 Levanger

Høy vannstand skyldes mye regn, og trekk-kraft ifra månen.

Foto: Nyhetsspiller

Statsmeteorolog Silje Eriksen Holmen ved værvarslinga i Nord-Norge forteller at det er flere årsaker til at vannstanden er så høy akkurat nå.

– Det er for det første ventet mye nedbør og pålandsvind. Spesielt rundt Vestfjorden, men også i Troms og deler av Vest-Finnmark.

Månen påvirker tidevannet

– Dessuten er noe av årsaken den større fullmånen vi har hatt kombinert med at det er vårjevndøgn – og det er den dagen hvor det er mest trekk-kraft ifra månen, sier meteorologen.

Men Holmen forteller at vannstanden i nord allerede er på sitt høyeste.

– Den er på sitt høyeste søndag formiddag, og vil nok avta etter hvert, forteller hun.

Flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel i Nord-Norge. Det forventes mye nedbør sør i Troms mellom søndag og mandag.

NVE forteller at sammen med snøsmelting vil dette gi betydelig økt vannføring i vassdragene. Dette vil kunne føre til lokale isganger.

Regn og snøsmelting vil også kunne føre til lokale oversvømmelser som følge av is og snø som tetter bekkeløp, rør, sluk eller andre avløpsveier.

Forsenkninger og bekkeløp vil kunne være utsatt for sørpeskred.

Månen har derimot ingenting å si for flomvarselet til NVE, ifølge seksjonsleder ved meteorologisk institutt, John Smits.

– Stormflo skyldes lavt lufttrykk, slik at havet tillates å stige noen cm i forhold til normalt nivå. I tillegg trekker fullmånen på havet, slik at det såkalte astronomiske tidevannet står noe høyere enn tidevannet ellers. Men dette er også den eneste innvirkning fra månen, sier han.

Vannstanden er på sitt høyeste

Det er usikkerhet knyttet til både nedbørmengdene og temperatur. I indre og høyereliggende områder er det derfor usikkerhet om nedbøren kommer som regn eller snø.

Men nedbøren ventes å komme som regn under 400 – 700 meter over havet fra sør i Troms og i Nordland.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark