Hopp til innhold

Turnusordning kan være ulovlig

Etter flere år med store problemer med å få tilsatt helsepersonell i den lille kystkommunen, så er virkeligheta nå en helt annen i Måsøy. Men ordningen kan være ulovlig.

Video Turunus

Måsøy kommune har tatt i bruk en ny nordsjøturnus. Men det er ikke sikkert det er lovlig.

En uke på med doble vakter, deretter to uker fri. Dette er turnusen til sykepleierne i Måsøy kommune.

Dette systemet har ført til at kommunen omsider har full sykepleierdekning, og både kommunens ledelse og sykepleierne er fornøyd.

– Det er en fantastisk situasjon vi har kommet i. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er artig å være rådmann i en kommune hvor vi har alle stillinger besatt, sier rådmann i Måsøy kommune Aina Borch.

Et luksusproblem

Kommunen har i lang tid slitt med å trekke til seg fagpersonell i helsesektoren. Den nye turnusen har gjort vaktplaner til et luksusproblem.

– Vi er en liten utkantkommune på kysten. En skulle kanskje ikke tro at det skulle være mulig å få det til, sier rådmannen.

Stor etterspørsel

Stig Mathisen

Avdelingsleder Stig Mathisen ved Havøysund helsesenter synes det er en fryd å sette opp turnusen nå.

Prosjektet, som er godkjent av de lokale fagforbundene, innebærer ifølge kommuneledelsen ingen ekstra kostnader for Måsøy. Foreløpig er det tre av åtte sykepleiere som har sagt ja til turnusen, som innebærer en arbeidsdag på 12 timer.

Også avdelingsleder Stig Mathisen på Havøysund helsesenter, som har tatt i bruk turnusen, er glad for å kunne gi ansatte mulighet til å jobbe dobbelvakt en uke, og deretter ha to uker fri.

– Det ringer folk og spør om vi har ledige stillinger. Det er en situasjon vi aldri har hatt tidligere, sier Mathisen og karakteriserer ordningen som ren luksus.

– Kan være ulovlig

Trond Einar Olaussen

Trond Einar olaussen, fylkesleder i Sykepleierforbundet, mener turnusordningen kan være ulovlig.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Men nå viser det seg at ordningen, som alle er så fornøyde med, kan være ulovlig. Det bekrefter fylkesleder i Sykepleierforbundet, Trond Einar Olaussen.

– Arbeidsmiljøloven, og de ulike lovene som gjelder arbeidstid, er veldig kompliserte. Og det er veldig fort å gå feil. Nå kjenner jeg ikke denne turnusen godt nok, men jeg vil tro at den er på kanten av det som er lovlig, og mest sannsynlig så er den ulovlig, sier han.