Hopp til innhold

- Uten penger får pasientene svi

Dersom det ikke kommer friske penger på bordet til sykehussammenslåingen i Oslo, vil det gå hardt utover pasientene, mener tidligere visedirektør.

Ullevål Sykehus
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Den nye organisasjonen må kutte til beinet for å få finansiert en svært dyr omstillingsprosess.

Ødelagt utstyr

På ortopedisk klinikk på Ullevål sykehus er situasjonen den samme som mange andre steder på Oslo Universitetssykehus.

Mye gammelt, ødelagt utstyr bør byttes ut, men det finnes det ikke penger til.

- Det er en stor belastning for personalet, å være årvåkne på utstyr som man vet er utrygt og usikkert, og som man må passe på og følge med på, forteller divisjonsdirektør ved ortopedisk avdeling Olav Røise.

- Enorme konsekvenser

Sammenslåingen av sykehusene i Oslo, Rikshospitalet, Ullevål og Aker sykehus, må finansieres av dem selv, i en situasjon med svært presset økonomi.

Bare siden 2007 har budsjettet for nytt utstyr og vedlikehold blitt kuttet med over 70 prosent.

– Det vil medføre enorme konsekvenser for pasientbehandlingen ved Oslo universitetssykehus, dersom det ikke det kommer øremerkede midler til sammenslåingen, tror Erik Hope.

Han var visedirektør på Ullevål Universitetssykehus i syv år. Han tror pasientene får svi, dersom ikke politikerne kommer med omstillingsmidler.

– StatoilHydro brukte 10,7 milliarder kroner på sin fusjon i 2007. Hvordan kan da politikerne tro at dette ikke vil koste en krone? spør Hope.

Milliarder til København-sykehus

I København gjennomføres nå en lignende fusjon av sykehusene. Men der legger myndighetene flere milliarder kroner ekstra på bordet for å få gjennomført en vellykket sammenslåing.

Og i Stockholm ble sykehusene slått sammen for fem år siden. Men selv med flere hundre millioner kroner i ekstra støtte tok det lang før den nye organisasjonen fungerte.

– De første årene var det vanskelig å finne en riktig organisasjon for å klare innsparingene, forteller Anders Fridell, pressesjef i Stockholms läns landsting.

God dugnadsånd

Hvor mange år pasienter og ansatte på Oslo Universitetssykehus må vente før situasjonen blir bedre, er uklart.

I mellomtiden må de selv løse problemene så godt de kan.

– Vi er vant til å være fattige, og folk her er fryktelig fleksible og gode. Her er det veldig fin dugnadsånd, forteller Røise ved ortopedisk avdeling.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Dagfinn Sundsbø kan ikke love friske penger til omstillingsprosessen.

– Helse Sør-Øst, som er Oslo-sykehusenes oppdragsgiver, må vurdere hvor mye penger som må gå til Oslo Universitetssykehus og hvor mye som må til for å gjennomføre de omstillinger som skal skje der, forteller han.

AKTUELT NÅ