Hopp til innhold

Hun har ventet på opphold i 15 år

Flere hundre asylsøkere har oppholdt seg ulovlig i Norge i flere år. Nå tar flere organisasjoner til orde for å gi dem oppholdstillatelse.

Alem
Foto: Ingeborg Øien

42 år gamle Alem fra Etiopia finnes egentlig ikke i Norge. Hun er en av mange asylsøkere som har fått endelig avslag på asylsøknaden sin, men som likevel har valgt å bli boende.

– Situasjonen i hjemlandet mitt er dårlig. Jeg kan ikke reise tilbake, sier Alem til NRK.

I 15 år har den lille kvinnen vært en ikke-person i Norge, uten rettigheter og ute muligheter for å få seg jobb eller bolig.

– Jeg er gift, men jeg bor uten mann. Jeg har ikke barn. Nå har det gått mange år, og jeg kan ikke få barn. Jeg er 42 år, sier Alem som hevder bekymringene har gjort henne syk:

– Jeg har blitt syk og har fått dårlig hørsel av å tenke så mye på situasjonen min, sier Alem.

Lever i skjul og jobber svart

NRK har tidligere fortalt om sudanske Francis som sitter på tredje året på Lier ventemottak etter at han fikk endelig avslag på asylsøknaden sin.

– Jeg skjønner de vil presse oss ut av landet, og det er greit, men denne behandlingen er umenneskelig. Det må være en grense for hvor lenge vi kan sitte her, sier Francis som er én av flere som har tilbrakt de siste årene på ventemottaket.

– Ingen vet hvor mange ureturnerbare asylsøkere som har bodd i årevis i Norge, men det anslås at noen hundre har bodd her i over 5 år. De får ikke jobbe, de har ikke noe sted å bo, de har ingen rettigheter og årene går.

Etiopiske Kunde har vært her i ni år, og overlever ved å jobbe svart og bo hos ulike venner:

– Hvis jeg reiser hjem vil jeg bli arrestert og fengslet. Jeg kan ikke returnere til Etiopia, sier Kunde som beskriver sin egen situasjon som håpløs:

– Man kan ikke tenke på et normalt liv når du har du ikke har oppholdstillatelse i Norge. Systemet er så åpent. Det er vanskelig å bo ulovlig her. Men spørsmålet er: Skal man leve eller bli drept?

UDI vurderte å gi opphold

Flere tar nå til orde for å gi dem som har ventet lengst opphold i Norge.
Mads Harlem er leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors og klar på hva myndighetene bør gjøre:

– De bør gis opphold, for det er helt uholdbart for den det angår å gå så mange år i en uregulert situasjon, sier Harlem til NRK.

For seks år siden foreslo UDI selv å gi opphold til mennesker som har vært her i mer enn fem år.
«Jo lenger tid, jo nærmere er grensen for å bryte menneskerettighetene», skrev UDI da.

– Det ville løst de aller verste situasjonene, sier leder av organisasjonen Grenseland Rune berglund Steen:

– Noen vil i løpet av kort tid nærme seg 20 år i Norge. Vi er nå på 15-16 år på det meste. Det må finnes et «hit men ikke lenger», sier Steen.

– Kan ikke premiere ulovligheter

Også fra politisk hold har det kommet krav om oppholdstillatelse for dem som oppholder seg ulovlig i landet.

Bjørg Tørresdal i Kristelig folkeparti mener at mennesker som har vært her lenge og ikke kan tvagsreturneres burde få et opphold på humanitært grunnlag.

– Det er helt uholdbart å sette mennesker på vent. I slike situasjoner må man kunne vurdere slike mennesker ut i fra sterke menneskelige hensyn og gi dem et opphold, mener Bjørg Tørresdal.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen sier det er uaktuelt med opphold for dem som er her uvlovlig:

– Det er helt uaktuelt for oss å gi opphold fordi folk nekter å følge opp vedtak om at de skal reise ut av landet. Uansett hvor lenge folk truer seg til å være i Norge på ulovlig grunnlag, så kan ikke det premieres med opphold, sier Andersen til NRK.

Men Andersens uttalelser bidrar ikke til å ta optimismen fra etiopiske Alem. Etter 15 år er målet fortsatt å kunne få bli i Norge:

– Jeg tror og jeg håper, men jeg vet ikke sikkert. Jeg håper.

AKTUELT NÅ