Hopp til innhold

- Det er mange ulver der ute

Overgrep mot barn og unge som skjer på Internett, har økt kraftig, og lite tyder på at den negative utviklingen vil snu. - Vi har bare sett toppen av isfjellet, mener politiet.

Chattesider på Internett
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er mange der ute som ikke er tatt, sier politiførstebetjent ved Bergen sentrum politistasjon, Carl-Petter Leganger.

Kripos opplyser at det har vært en dramatisk økning når det gjelder ulovlig adferd på Internett.

LES: - Kraftig økning i overgrep på nett

– Den moderne tids lokkemenn

– Mange av disse overgriperne får småjentene til å sende nakenbilder av seg selv, masturbere foran webkamera eller ta i bruk redskaper for å penetrere seg selv, mens mannen følger med via kameraet. Det er i seg selv et overgrep, sier Leganger til nrk.no.

– De er den moderne tids lokkemenn. Før måtte man gjerne ut på lekeplasser eller lignende for å få kontakt med barn og unge, men nå er det så mange nye måter å komme i kontakt med ukjente mennesker på, både gjennom Internett og mobiltelefon.

Leganger peker på at mange unge har egne pc'er på rommet sitt, og han oppfordrer foreldre til å følge med på hva barna driver med også på nettet.

– Det er mange ulver der ute, sier han.

– Kjenner nok bare til en liten del

Også i Rogaland mener politiet mørketallene er enorme.

– Vi kjenner nok bare til en liten del av alt som foregår, sier Bjørn Thorleif Vanvik, seksjonsleder ved personseksjonen ved Felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt.

– Mange tenker ikke over konsekvensene av å sende nakenbilder av seg selv. Med dagens teknologi er det gjort på et tidels sekund. Vi er litt oppgitt over hvor utbredt denne form for overgrep er, sier han.

John Ståle Stamnes i Kripos

John Ståle Stamnes i Kripos forteller at overgrepsfilmer produseres på pikerommet.

Foto: NRK

Ifølge Vanvik blir gjerningsmennene stadig mer avanserte.

– Det går på både måten de lagrer overgrepsmaterialet, og måten de sletter det på. De som har overgrepsmateriale med barn, blir mer og mer avanserte, og omfanget øker. I en av våre siste saker, hadde gjerningsmannen åtte harddisker med overgrepsmateriale.

Også John Ståle Stamnes, politioverbetjent i Kripos, forteller at mange unge kler av seg foran webkamera.

LES: Lager overgrepsfilmer på pikerommet

- Grunnen til at roper varsku om det som skjer på Internett, er at vi ser en kraftig økning av private seksuelle filmer og bilder. Mye av det som kategoriseres som ulovlig materiale, produseres av ungene selv på pikerommet, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger