Lager overgrepsfilmer på pikerommet

En stadig større andel av overgrepsmaterialet med barn på Internett er produsert av barna selv.

Jente som kler av seg foran webkamera
Foto: Skjermdump fra Internett

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Det er mange unge jenter eller gutter som får for eksempel kontantkort for å kle av seg. Og det er mange som ikke tenker over konsekvensene av å sende nakenbilder av seg selv. For med dagens teknologi er det gjort på et tidels sekund, sier seksjonsleder ved Rogaland politidistrikt Bjørn Thorleif Vanvik til nrk.no.

Kler av seg foran webkamera

Som nrk.no tidligere har skrevet, har politiet opplevd en kraftig økning av overgrep mot barn på Internett.

Og i flere av landets politidistrikter fortelles det om voksne som oppsøker barn og unge på Internett, og får dem til å sende nakenbilder av seg selv, kle av seg foran webkamera, masturbere eller penetrere seg selv med gjenstander.

Les: - Kraftig økning i overgrep på nett

Video: Britiske Child Exploitation and Online Protection Centre har laget videoer for å advare barn og unge mot farene på Internett. Den røde knappen, "report abuse", finnes også i en norsk utgave. Der er det en rød knapp med påskriften "politi" som man kan klikke på for å tipse Kripos.

– Skyldes teknologien

Disse overgriperne har dermed inntatt en mer aktiv rolle, og Kripos karakteriserer det som en grovere form for overgrep på nettet enn man har sett før.

En stadig større andel av det som vil bli betegnet som overgrepsbilder eller -filmer med barn på Internett i dag, er produsert av barna selv på pikerommet.

John Ståle Stamnes i Kripos

John Ståle Stamnes i Kripos.

Foto: NRK

I Kripos mener de det er en klar sammenheng mellom den teknologiske utviklingen og utviklingen innen det som regnes som overgrepsbilder.

– Grunnen til at vi roper varsku om det som skjer på Internett, er at vi ser en kraftig økning av private seksuelle filmer og bilder. Mye av det som kategoriseres som ulovlig materiale, produseres av ungene selv på pikerommet, sier John Ståle Stamnes, politioverbetjent i Kripos.

– Før så man på allerede produserte overgrep mot barn, men den interaktiviteten som er på nettet i dag, gjør det mulig for de voksne å lure ungene til selv å produsere de overgrepsfilmene de vil ta opp, sier Stamnes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger