Hopp til innhold

- Kraftig økning i overgrep på nett

- De som før sto utenfor barnehagen og blottet seg, opererer nå på Internett, sier politioverbetjent i Kripos, John Ståle Stamnes. Og overgrepene er blitt grovere.

John Ståle Stamnes
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I 2004, da Kripos etablerte det første tipsmottaket, fikk de i overkant av 4000 tips.

– Da gikk nesten alle tipsene på ulovlig innhold på Internett, sier Stamnes til nrk.no.

Året etter var antall henvendelser halvert, men i 2007 snudde utviklingen:

  • 2004: 4003
  • 2005: 1875
  • 2006: 1460
  • 2007: 2270
  • 2008: Det foreligger ikke samlede tall, men ifølge Kripos har den negative utviklingen fortsatt

Får unge til å strippe og masturbere

– Det var jo på denne tiden at interaktiviteten på nett eksploderte for fullt. I slutten av 2007 og i 2008 så vi en dramatisk økning når det gjelder ulovlig adferd på Internett, som for eksempel voksne som blotter seg for unge på webkamera, forteller Stamnes.

– Vi så en klar dreining fra ulovlig innhold til ulovlig adferd på nett, altså handlinger som gjøres mot barn.

I flere av landets politidistrikter fortelles det om voksne som oppsøker barn og unge på Internett og får dem til å sende nakenbilder av seg selv, kle av seg foran webkamera, masturbere eller penetrere seg selv med gjenstander.

Også politiet har de gangene de har logget seg på med et fiktivt kallenavn, erfart en kraftig pågang fra voksne mot det som ser ut til å være unge jenter i nettsamfunn eller chatterom.

– Da blir vi kontaktet umiddelbart og mange ganger, forteller Stamnes.

Les: «Er du jomfru?»

Video: Britiske har laget videoer for å advare barn og unge mot farene på Internett. Den røde knappen, 'report abuse', finnes også i en norsk utgave. Der er det en rød knapp med påskriften 'politi' som man kan klikke på for å tipse Kripos.

Video: Britiske Child Exploitation and Online Protection Centre har laget videoer for å advare barn og unge mot farene på Internett. Den røde knappen, "report abuse", finnes også i en norsk utgave. Der er det en rød knapp med påskriften "politi" som man kan klikke på for å tipse Kripos.

Fra kikking til aktiv handling

Ifølge Stamnes er dette eksempler på at overgrepene mot barn har blitt grovere, og at overgriperne er blitt mer aktive.

– Før så man på overgrep mot barn og hadde mulighet til å laste ned dette materialet. Men den interaktiviteten som er på nettet i dag, gjør det mulig for de voksne å lure ungene til selv å produsere de overgrepsfilmene de vil ta opp, sier han.

Mens overgriperne før bare kunne laste ned overgrepsbilder og - filmer, kan de nå begå overgrep online.

John Ståle Stamnes

16.000 overgrepssøk stanses hver dag i Norge

For parallelt som at Kripos får stadig flere tips om slike aktive overgrep på Internett, får de færre og færre tips om ulovlig innhold på nettet.

Høsten 2004 ble internettfilteret CSAADF (Child Sexual Abuse Anti Distribution Filter) opprettet. Det skal hindre folk i å komme inn på sider som inneholder overgrepsmateriale med barn.

Tall fra Kripos viser at dette nettfilteret stanser opptil 16.000 søk daglig i Norge, et tilsvarende tall som for tre år siden.

LES: Storberget: Vi har en enorm utfordring

- Mange av treffene på denne stopp-siden kommer som følge av at man ufrivillig blir omadressert dit fra vanlige pornosider, men det er klart at dette viser at det er et betydelig antall mennesker som aktivt leter etter overgrepsmateriale med barn, sier Stamnes.

- Dette ser vi også på søkeordene som brukes på Internett. Det er en del spesifikke søkeord vi ser, som bare dem som driver med dette, bruker.

NRK har tidligere også rettet søkelyset mot overgrep mot barn på Internett. Brennpunkt laget blant annet i 2003 en dokumentar om det pedofile nettet i Norge. NRK advarer mot sterke bilder i programmet.

Nett-TV: Brennpunkt: Det pedofile nettet

AKTUELT NÅ