Hopp til innhold

Posten-ansatte ble syke av brev

To Posten-ansatte er lagt i isolat etter å ha fått fysiske reaksjoner av et brev adressert til Israels ambassade.

Israels ambassade i Oslo
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fredag ettermiddag fikk politiet melding om at to ansatte i Posten fikk en reaksjon da de håndterte et brev som var sendt til den israelske ambassaden, skriver aftenposten.no i dag.

- Litt etter halv fem fredag ettermiddag fikk politiet melding fra en av postomdelingssentralene i Oslo om at en av deres ansatte hadde fått en stikkende og sviende kløe i ansiktet og på hendene. De hadde vært i kontakt med et brev som var adressert til den israelske ambassaden, forteller vaktleder Per Olav Utgård ved sentralvakten i Oslo politidistrikt til NRK.

Ansatte slo selv alarm

Det var de to postansatte selv som slo alarm da de først merket symptomene, forteller informasjonssjef Jørn Michalsen i Posten.

- Brevet skulle til den israelske ambassaden, og da det under postbehandlingen var to ansatte som reagerte og fikk utslett, ble det slått alarm, sier Michalsen til NRK.

- Det var ikke store utslett, og de fikk ikke store skader. De har det bra ellers, men for å være på den sikre siden, er de satt i isolat inntil vi får resultatet av prøvene som er tatt.

Ifølge Michalsen tok de to postansatte umiddelbart kontakt med sine overordnede, som igjen kontaktet politiet.

- Vi har rutiner for hva vi skal gjøre når slike ting skjer, og de reagerte med å varsle sine overordnede, som tok saken videre derifra.

- Er det noen som tyder på at det er flere slike brev i omløp?

- Det har vi for øyeblikket ingen indikasjoner på, sier Michalsen.

Ikke mistanke om miltbrann

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hvor brevet kom fra, men bekrefter at det er nå overlevert til Folkehelseinstituttet for analyse.

I årene etter 11. september 2001 har det vært flere episoder der brev inneholdende hvitt pulver har utløst miltbrann-alarm, men det skal ikke være mistanke om at brevet til Israels ambassade inneholdt spor av den dødelige bakterien.

- Vi har hatt samtaler med Folkehelseinstituttet, og de opplyser at miltbrann har en helt annen reaksjon enn det disse to har fått. Hadde det vært miltbrann, hadde det tatt dager før den hadde slått ut i en eller annen form for reaksjon, mens disse to hadde en umiddelbar reaksjon i kontakt med brevet, sier Per Olav Utgård i Oslo-politiet.

Politiet avventer nå resultatene fra prøvene ved Folkehelseinstituttet.

- Vi kan ikke gjøre så mye mer for øyeblikket. Brevet er tatt hånd om, og i påvente av at brevet blir frigjort for undersøkelser, vet vi ikke noe om innhold eller avsender, sier Utgård.

Ute av sykehuset

De to postansatte ble i ettermiddag utskrevet fra Ullevål universitetssykehus, og skal være symptomfrie.

Senere i kveld blir de to avhørt av politiet som etterforsker hendelsen

AKTUELT NÅ