Hopp til innhold

Norsk novelle Oscar-nominert

En dansk kortfilm basert på Lars Saabye Christensens novelle Grisen er nominert til Oscar i klassen for beste kortfilm.

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen er i finfint selskap.

Foto: PHIL McCARTEN / REUTERS

- Fabelaktig morsomt, sier Saabye Christensen til Dagbladet.no .

Filmen The Pig av den danske regissøren Dorte Warnø Høgh er basert på en novelle fra samlingen Oscar Wildes heis fra 2004.

Grisetegning

Forfatteren er svært fornøyd med filmatiseringen. Novellen handler om en nordmann og en pakistaner begge dødssyke som deler rom på et sykehus.

På veggen henger en barnetegning av en gris. Mens nordmannen finner trøst i bildet, fjerner familien til pakistaneren det.

Ifølge islamsk lære er nemlig grisen et urent dyr. I forbindelse med karikaturstriden i 2006 ville den danske avisa Berlingske Tidende trykke den som en del av debatten.

Saabye Christensens danske forlag sa imidlertid nei. Det som er spennende, er at dette var jo en novelle som ble utgitt i 2004, lenge før Muhammed-karikaturene.

-- Men i etterkant ble den veldig aktuell, sier han.

SE ALLE NOMINASJONENE HER.

Video nsps_upload_2009_1_22_19_38_0_3222.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se fra nominasjonsutdelingen og filmene her.

Brad Pitt nominert

Men ellers er filmen"The Curious Case of Benjamin Button," med Brad Pritt det knyttes størst forventinger til . Filmen er nominert til 13 priser i ulike kategorier.

Blant nominasjonene er Brad Pitt (beste mannlige skuespiller), David Fincher (beste regissør) og Taraji P. Henson (beste kvinnelige birolle). Filmen er også nominert til Oscar for beste manus.

Filmen "Slumdog Millionaire" følger hakk i hæl med 10 nominasjoner. Både Batman-filmen "The Dark Knight" og filmen "Milk" har fått åtte nominasjoner hver.

OG HVEM BLIR ÅRETS VERSTE? FINN DET UT HER.

Oscar-rekord

Maryl Streep ble nominert for 15. gang.

Meryl Streep har allerede Oscar-rekord med 14 nominasjoner, og torsdag fikk hun sin 15. nominasjon for "Doubt" der hun spiller hovedrollen som nonne. Streep har også hatt stor suksess i Abba-filmen "Mamma Mia" som spilte inn 67 millioner kroner bare i Storbritannia, men fikk ingen nominasjoner for innsatsen i denne filmen.

Kate Winslet fikk sin sjette Oscar-nominasjon torsdag, for hovedrollen i "The Reader".

Til tross for at Winslet har blitt nominert flere ganger, har hun aldri vunnet. Flere håper turen nå er kommet til Kate Winslet. Hun er i år nominert for sin rolle i "The Reader

Årets utdeling skjer 22. februar, og er den 81. i rekken.

AKTUELT NÅ