Hopp til innhold

Narkomane dropper behandling

Aldri før har så mange heroinmisbrukere droppet ut av behandlingssystemet. Systemet er krenkende og gir ingen oppfølging, sier brukerne.

Narkoman (illustrasjonsfoto)
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Så langt i år har 119 pasienter avbrutt sin behandling, viser statistikk fra helseregionene. Det er 50 prosentpoeng flere enn for fem år siden.

Mange av de som dropper ut havner på gata, og for noen ender det med overdoser.

Femti år gamle Bente deltar i den landsomfattende ordningen «legemiddelassistert rehabilitering».

- Jeg havner tilbake når jeg ikke får den støtten jeg er lovet kommunalt, for eksempel, sier hun.

Programmet skal tilby rusmisbrukerne medisiner for at de skal slutte med heroin. I tillegg skal kommunene hjelpe brukerne med bolig og jobb.

- Ikke overrasket

Arild Knutsen fra Foreningen for en human narkotikapolitikk

Arild Knutsen.

Foto: NRK

Men stadig færre fullfører behandlingen. I 2001 var bare 18 prosent av frafallet frivillig. I dag er det 73 prosent som dropper ut etter eget ønske.

- Det er jeg ikke det minste overrasket over, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk .

Mange av brukerne han er i kontakt med har sluttet eller skal slutte med behandlingen, fordi de mener de ikke får hjelpen de blir lovet. Og konsekvensene er ofte tragiske.

- Det eneste alternativet de har er jo å gå tilbake til illegal heroin. Og hver eneste dose heroin er potensielt dødelig, sier Knutsen.

- Dårlig oppfølging

Avdelingsleder på rusklinikken på Aker Universitetssykehus, Kari Bussesund, tror mange dropper ut fordi behandlingssystemet er krevende. Hun innrømmer at systemet ikke fungerer helt som det skal.

- Vi kan være helt enige om at oppfølgingen for pasientene er både varierende og tildels dårlig i enkelte sammenhenger. Mange av disse pasientene har ikke bodd i annet enn institusjoner i mye av sitt voksne liv, og trenger en annen oppfølging enn den de har fått, sier Bussesund.

Tilbake på Oslo S vurderer Bente å avslutte behandlingen. Hun føler seg sveket av ordningen.

- I forhold til bolig, i forhold til økonomi, så fikk jeg beskjed om at jeg måtte betale min egen medisin, og det er klart at med den typen «velkommen tilbake til samfunnet», så vet du ikke hva du skal gjøre, sier hun.

Les også: Vil gi narkomane havarikommisjon

Les også: Vil flytte «Plata» til Stortinget

AKTUELT NÅ