Hopp til innhold

Regjeringen delt på midten

Med Arbeiderpartiets ti mot Senterpartiet og SVs ni stemmer i regjeringen, blir EØS-avtalen utvidet med det omstridte tjenestedirektivet.

Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Arbeiderpartiets stortingsgruppe støtter EUs tjenestedirektiv, og statsministeren kaller det en seier for norske arbeidere. Men fire i stortingsgruppa stemte i mot.


Næringsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg holdt i formiddag pressekonferanse om EUs tjenestedirektiv.

Arbeiderpartiet har sittet i ekstraordinært gruppemøte nå i formiddag for å diskutere direktivet. Med bare tre stemmer mot, gikk partiet inn for å innlemme tjenestedirektivet i EØS-avtalen.

- Tjenestedirektivet er godt og viktig for Norge, og vil bidra til å sørge for like, trygge og forutsigbare regler for norske bedrifter, sa statsministeren.

Han mener det nå i disse urolige finanstider er ekstra viktig å sikre norske bedrifter mest mulig adgang til europeiske markeder, og at tjenestedirektivet vil bidra til det.

- Viktige endringer

LO har reist flere kritiske spørsmål i forbindelse med planene om å utvide EØS-avtalen til også å inkludere tjenestedirektivet.

- Vi kan svare positivt på alle disse spørsmålene, sier Stoltenberg. Ifølge ham kan:

  • Alle tiltak mot sosial dumping videreføres.
  • Norge kan også videreføre allmen tariffavtale som vil sikre arbeidstakere mot press på lønn fra utenlandsk arbeidskraft.
  • Norge skal selv fortsatt kunne bestemme hva som skal drives i offentlig regi, som helse, transport osv.
  • Den norske treparts-modellen kan videreføres.

- De sterkeste kritikerne mot direktivet slik det var i sin opprinnelige versjon sørget for å få inn endringer. Nå kaller europeiske fagbevegelser det nye direktivet en viktig seier, sier Jens Stoltenberg.

Arbeiderpartiets søsterpartier deler hans synspunkter.

- Tjenestedirektivet er ikke til hinder for å sikre arbeidstakernes rettigheter, fastslår Stoltenberg.

LO sier at de finner det positivt at regjeringen garanterer at de fire kravene fra organisasjonen til tjenestedirektivet blir innfridd.

Video nsps_upload_2008_11_13_10_34_47_887.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Derfor innlemmer Stoltenberg EUs tjenestedirektiv i EØS-avtalen.

Strid i regjeringen

Men spørsmålet om EUs tjenestedirektiv skal innføres i Norge splitter regjeringen.

Tidligere i dag ble det klart at Senterpartiet vil stå på sitt nei og ta dissens i regjeringen på behandlingen av EUs tjenestedirektiv. Det bekreftet Sp-leder Liv Signe Navarsete på en pressekonferanse i Brussel.

- Vi mener at hvis man aksepterer dette, så aksepterer man at fremtidig rettspraksis i EU-domstolen overstyrer norsk rettspraksis, sier Navarsete til TV2 Nyhetskanalen.

Les: Senterpartiet og SV tar dissens

Også SVs statsråder er ventet å si nei til direktivet, men Navarsete vil kun uttale seg på vegne av eget parti.
– Kristin Halvorsen skal holde tale på SVs landsstyremøte, så jeg regner med at det kommer en avklaring der, sier Sp-lederen.

Leder i Finmark SV Johnny Ingebrigtsen mener SV bør revurdere sitt regjeringssamarbeid:

- SV må gå ut av regjeringen dersom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjør alvor av å trumfe gjennom tjenestedirektivet, sier Ingebrigtsen.

Stoltenberg er avslappet

På spørsmål om EU-domstolen vil kunne overstyre norsk rettspraksis, svarte Stoltenberg:

- Vi er tryggere med enn uten direktivet. Det står eksplisitt i direktivet at arbeidsretten gjelder og at man kan sikre offentlig styring over virksomheter. Hvis ikke blir det bare den generelle bestemmelsen i EØS-avtalen om fri flyt av tjenester.

Stoltenberg har avvist bruk av reservasjonsretten, og mange forventer at Arbeiderpartiet vil trumfe gjennom saken med sitt flertall.

- Jeg har et avslappet forhold til dissenser. Det er ingen hemmelighet at de tre regjeringspartiene har ulikt syn på EØS-avtalen, men dette er fullt ut håndterlig. Vi er enige om det meste. Men på noen saker mener vi at vi med senkede skuldre kan markere at vi har ulikt syn, sier Stoltenberg, og fortsetter:

- For meg er det viktig å ta beslutninger jeg synes er viktige og nødvendige.

LES: Under press fra eget parti

LES: EU-direktiv splitter regjeringa

AKTUELT NÅ