Hopp til innhold

Vil tredoble nødhjelpen til Kongo

KrF vil at Norge øker nødhjelpen til 45 millioner kroner og tar initiativ sammen med andre land slik at hjelp til Kongo skjer på en rask og koordinert måte.

Dagfinn Høybråten

Dagfinn Høybråten, parlamentarisk leder i KrF.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

I et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag sier Høybråten at situasjonen er så alarmerende at det er behov for mer nødhjelp og større sikkerhet i Kongo.

Minimum 45 millioner

Regjeringen varslet 2. november at den ville bidra med 15 millioner kroner i humanitær bistand til DR Kongo. Siden da har FNs nødhjelpskoordinator John Holmes sagt at organisasjonen anslår at det er bruk for rundt 550 millioner kroner for å dekke akutte behov i de kommende seks månedene.

KrF ber derfor om at regjeringen øker den akutte humanitære bistanden kraftig. Ifølge partiet bør en tredobling til 45 millioner være et minimum.

Bør gå i spissen

Ifølge FN er det i første rekke bruk for matvarebistand, men også medisin og helseutstyr, vann, sanitet og beskyttelse. Hjelpen skal rettes mot om lag 400.000 internt fordrevne flyktninger, de fleste fra provinsen Nord-Kivu.

Høybråten mener at Norge, som har et godt renommé internasjonalt, bør gå i spissen for koordinerte nødhjelpstiltak sammen med det han kaller "likesinnede" land.

Tilby militært personell

KrF mener også Norge bør tilby å stille militært personell og utstyr til disposisjon for FN-styrken, slik Norge har tilbudt det overfor Sudan tidligere.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon har oppfordret FNs sikkerhetsråd om å sende ytterligere 300 FN-soldater og politi til landet, da regjeringshæren i praksis har gått i oppløsning. Sikkerhetssituasjonen er avgjørende i forhold til å avhjelpe den store nøden sivilbefolkningen opplever.

- Tvilende til å sende soldater

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har hatt møte med Høybråten i dag. Han sier han forstår fortvilelsen til KrF.

På spørsmålet om å øke den akutte nødhjelpen til 45 millioner, svarer han at dersom det er midler til det, vil ha se på det. Men samtidig påpeker Støre at regjeringen før har gitt 150 millioner kroner til Kongo, og nå i den senere tid 15 millioner.

Støre stiller seg tvilende til å sende norske soldater til Kongo, det har heller ikke FN bedt Norge om å gjøre.

AKTUELT NÅ