Hopp til innhold

Ungdommen vil ut i det fri

Unge under 26 år er den størst voksende medlemsgruppen i Den Norske Turistforening.

Kai Marius Vareide og TØHF på Femunden

Kai Marius Vareide og TØHF på kanotur i Femundsmarka høsten 2008.

Foto: Kai Marius Vareide

- Det er blitt trendy å være til fjells, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Kristin Krohn Devold.

Krohn Devold tror at en økende helse- og klimabevissthet legger grunnen for den formidable økningen av ungdommer i Den Norske Turistforening.

I høst ble det talt 222 291 medlemmer i DNT, hele 7677 flere enn i fjor. De under 26 år er den størst voksende gruppen.

Ti prosents årlig økning

Ungdommer i hele vårt langstrakte land har de siste årene sett seg lei på firkantede øyne og musehender. Nå skal de ut i naturen.

Krohn Devold forklarer at det iløpet av en treårsperiode har vært en ti prosents årlig økning i medlemsgruppen med ungdommer under 26 år.

- Det er blitt trendy hos ungdom å være til fjells. De er også den gruppen som er flinkest til å variere friluftslivet og utnytte mangfoldet av det naturen har å by på, forklarer hun.

Ungdommene har på denne måten hatt en meget sentral rolle i moderniseringen av turistforeningen.

- Det er få begrensninger i tilbudet hos de unge nå. Man kan feste på seg ishakka og vandre langs breene, spenne på seg skiene for milelange toppturer, klatre i fjellveggene, eller balansere i en kajakk på innsjøene.

Generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening

Generalsekretær i Den Norske Turistforening, Kristin Krohn Devold, sier ungdom er flinke til å utnytte mangfoldet av det naturen har å by på.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Kan koble av

Kai Marius Vareide er leder i friluftslivgruppa ved Trondheim Økonomiske Høgskole, han har også sett en generell økende interesse hos de unge.

- Da gruppa ble startet i 2006 var det tydelig at det var et tilbud som manglet. Studentene viste stor interesse, og siden oppstarten har medlemslisten blitt mangedoblet, forteller han.

- Det er kanskje en klisjé, men det er bare godt å komme seg bort fra bylivet, man kommer i kontakt med seg selv og greier å koble av på en helt annerledes måte.

Han innrømmer imidlertid at det noen ganger er adrenalinet ved toppturene som frister, andre ganger det sosiale ved å komme seg ut med venner, slappe av rundt et bål og slå opp teltet sammen.

Action-behov

Krohn Devold ser mange paralleller til sin egen generasjons utbredte interrail-reising.

- Å gå fra hytte til hytte i sommermånedene er jo kanskje den billigste ferien du kan dra på, og ungdommene som går disse turene lever et veldig fritt liv i fjellet, sier hun.

Hun tror ikke økningen er så mye en motreaksjon mot stigmatiseringen av ungdom, men mer et action-behov hos de mest aktive.

- Det er jo virkelig ikke noen annen plass du kan få slike opplevelser, sier Krohn Devold.

Se Kristin Krohn Devolds ti beste turtips i Norge:

Kristins ti beste turtips

TØHF på Storhornet

Spreke jenter i TØHF på toppen av Storhornet i Sør-Trøndelag.

Foto: Kai Marius Vareide

- Reflekterer hvem du er

Vareide tror mange ønsker å viske ut sofagris-stempelet.

- Det har vært mye fokus på helse og sunnhet, og det har kanskje hatt sin effekt. Det er jo også med på å reflektere hvem du er. Ønsker du å være en sunn norsk ungdom, eller en som bare sitter på kafé hele tiden? sier Vareide.

Han tror noe av friheten ute i naturen ligger i at særegne identiteter viskes litt ut når en drar på tur.

- Klær og holdninger kommer ikke like godt fram, og man lærer å kjenne folk på en helt annen måte. Det kan være folk du vanligvis ikke ville pratet med, men som du finner ut at du har mye til felles med allikevel. Det er en fin arena å treffes på.

- Mye har nok også med lokal identitet til sine fjell og naturen i nærområder å gjøre, sier Krohn Devold.

Hun innrømmer at hennes personlige stolthet ligger i Sunnmørsalpene.

- Ingen dømmer eller måler deg

Krohn Devold tror også et viktig aspekt ved friluftslivet er at det ikke finnes konkurranser.

- Mange faller fra konkurranseidrettene når det blir for seriøst og det begynner å kreve for mye. Alle kan jo bli med på tur, og det sosiale aspektet er viktigere enn konkurransen.

Vareide sier seg enig i at det ikke handler om å telle seiere i fjellet.

- Med gutter blir det stort sett konkurranse uansett hva du driver med, men ute i naturen handler det på ingen måte om å sanke poeng. Du kan drive med fysisk fostring uten å måles og dømmes på noen som helst måte, sier Vareide.

Vareide tror villmarksmannen Lars Monsen har vært med på å popularisere friluftslivet de siste årene.

- Nylig skulle Monsen holde foredrag på skolen. Folk måtte rett og slett flyttes ut av forelesningssalene og følge talen på skjermer i andre rom fordi det var for mange folk. Dette har aldri skjedd under en forelesning før og det sier kanskje noe om interessen rundt det han holder på med, forteller han.

AKTUELT NÅ