Hopp til innhold

20 år med uflaks

I dag er det 20 år siden Flax-loddene kom. Siden har nordmenn spilt bort milliarder i håp om gevinst.

Hans Olav Fekjær
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Den typiske Flax-spilleren er en person som tror på flaks og uflaks, og som har lite innsikt i statistikk, sier psykiater Hans Olav Fekjær. Han har skrevet bok om spillavhengighet.

Fekjær har behandlet flere hundre spillavhengige, og har opplevd noen tilfeller av skrapelodd-syke.

Det er en utbredt misforståelse at etter tap kommer gevinst

Hans Olav Fekjær, psykiater

Tror på flaks og uflaks

- Av de jeg har behandlet tror minst 40 prosent at det er en viss rettferdighet i spillet. At etter et tap, må det før eller siden komme en gevinst, sier Fekjær.

I Norge har det vært lite problemer med skrapelodd og avhengighet, men i andre land er problemet stort, sier han.

Tillatt spilleautomat etter 1. juli 2007.

Tillatt spilleautomat etter 1. juli 2007.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Magnet for optimister

Det er spilleautomatene som gilde farger og blinkende lys, og seddel-luke, som har fått skylden for spillavhengighet i Norge.

Årsaken til det er at vi inntil i fjor hadde uvanlige mange slike automater stående på steder hvor folk ferdes, sier Fekjær.

Disse har dermed fungert som magneter på folk med tendenser til å overdrive spillingen.

Nå når automatene er fjernet, kan vi vente oss at skrapeloddene vil dukke opp på statistikken, tror Fekjær.

Rus av skrapelodd

Hjelpelinjen for spillavhengige har stadig telefoner fra folk som roter seg inn i spillavhengighet. Få oppgir skrapelodd som det store problemet, men Trond Aspelund som tar imot telefoner har flere ganger hørt om folk som blir avhengige av skrapelodd.

De kjøper gjerne metervis av Flax-lodd av gangen som de skaper med eget spesialverktøy i et intenst rush.

Trond Aspelund, Hjelpelinjen for spillavhengige

Dette er likevel et lite problem sammenlignet med bingoautomatene i bingohaller fordi de likner mest på de gamle spilleautomatene på kjøpesentrene, mener han.

I likhet med de gamle spilleautomatene brukes bingoautomatene av folk som tror på flaks og uflaks, og at det før eller senere er deres tur til å vinne - bare de holder ut.

De skiller seg fra nettpokerspillerne som satser på å utvikle ferdighet i poker, og drømmer om å kunne leve av det en dag, sier Aspelund.

Lotteritilsynet følger med

Foreløpig har Lotteritilsynet fått få rapporter som avhengighet av Flax-lodd, sier Johny Engebø i Tilsynet. Siden seddelforbudet på vanlige spilleautomater ble innført, har også hjelpelinjen for første gang hatt en nedgang i antall henvendelser.

I 2006 som er siste tilgjengelige oversikt, gjaldt bare tre prosent av samtalene på hjelpelinjen seg om skrapelodd. Kvinner dominerer i kategoriene for skrapelodd og bingo. Kategorien som øker mest er poker.

Skrapelodd ser altså realtivt "trygt" ut, men Hans Olav Fekjær tror at dette problemet vil øke i omfang.

- Flere vil trolig utvikle avhengighet av skapelodd i tiden framover, etter at automatene ble fjernet i fjor sommer. Men det er klart at dette ikke er blant de mest aggressive spillene, understreker han.

Norges første skrapelodd

Flax-lodd
Foto: Torvild Sveen / NRK

Flax-loddet var Norges første skapelodd da det ble lansert av Pengelotteriet 11. april 1988. Siden er spillet over tatt av Norsk Tipping.

I 2004 passerte omsetningen av Flax-lodd alene en millard kroner i året. I fjor ble det solgt Flax-lodd for 867 millioner kroner i Norge.

AKTUELT NÅ