Hopp til innhold

Fugleinfluensa i «fake»-jakker

Din nye dunjakke kan være en bakteribombe som inneholder dun og kjøttslintrer fra døde kinesiske høns. Den kan også inneholde fugleinfluensa. Tar du sjansen på å kjøpe piratkopier?

Canadian Goose jakke
Foto: Svanska Tullverket

Canada Goose, The North Face, Nike, Adidas, Christian Dior, Helly Hansen og Tommy Hillfiger sliter med samme problem; de piratkopieres. De forfalskes så grundig at ikke en gang eksperter kan se forskjellen. Men kanskje man etter noen år kan lukte det?

Ikke bare dun

Det svenske Tullvesen har gjort analyser av dunet på innsiden av falske Canada Goose-jakker og funnet skinn- og benrester fra døde kinesiske høner.

 

Monica Fridolf
Foto: Tullverket i Sverige

- De fleste falske produktene kommer fra Kina, et land som har fugleinfluensa. Vi tror ikke disse piratkopiene er ovnsbehandlet og det finnes dermed en risiko for at de kan spre fugleinfluensa, sier Monica Fridolf, som er en av tre nasjonale spesialister innen piratkopiering og produktsikkerhet i det svenske Tullverket.

- Det er en helserisiko å kjøpe falske produkter, sier Fridolf, som kan fortelle at man i Sverige har 15 mann, som jobber spesielt med å beslaglegge piratkopierte varer på tollen.

Mattilsynet bekrefter

I Mattilsynet bekrefter man at falske Canada Goose-jakker kan inneholde smittestoffer som gir fugleinfluensa.

- Veien fra en slik jakke til andre dyr, er lang. En slik jakke kan i verste fall være et risikomateriale for mennesker når det gjelder smitte av fugleinfluensa, bekrefter seniorrådgiver i Mattilsynet, Eivind Liven.

Han forteller at smitterisikoen er avhengig av hvor lenge siden det er kjøttet og beinrestene har vært i nærheten av fugler som er smittet av sykdommen.

- Fugleinfluensaviruset dør veldig fort. Hvis jakken gjennomgår vanlig varmebehandling er dette en effektiv stopper for viruset. Man skal ikke overdrive denne frykten for viruset, men jeg vil heller ikke avblåse risikoen, sier Liven.

Selges i Norge

I Norge har man ikke gjort samme analyser, men ser ikke bort fra at jakkene også finnes på det norske markedet.

- Vi har tilbakeholdt mange slike jakker. At de også kommer til Norge er det ingen tvil om. De er sansynligvis også i salg her, sier Per Olav Sønju, som er rådgiver ved Tollregion Oslo- og Akershus.

AKTUELT NÅ