Hopp til innhold

Ønsker ikke et frivillig borgervern i Oslos gater

Den frivillige «Borgervern-alliansen» ønsker å avverge voldtekter i Oslos gater. Men verken politimesteren eller Natteravnene ønsker det private initiativet velkommen.

Anstein Gjengedal

Politimester i Oslo Anstein Gjengedal ønsker ikke et frivillig borgervern mot voldtekter i hovedstaden.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Terje Bratland

Terje Bratland starter en borgervernallianse som skal være synlig i Oslos gater.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Mannen bak rosemarkeringen etter 22. juli, Terje Bratland, danner nå Borgervern-alliansen som en reaksjon på overfallsvoldtektene som har rystet Oslo.

Det bekrefter Bratland overfor NRK.no.

På Borgervern-alliansens Facebook-side står det beskrevet at det skal opprettes team i hver enkelt bydel. Tanken er at de frivillige, som skal være ikledd gule vester med alliansens logo, skal være synlige i Oslos gater og kunne følge jenter hjem fra byen.

– Skulle det skje noe, vil vi gripe inn hvis det ikke er politi i nærheten og stoppe hendelsen som er i gang. Vi kan ikke stå og se på. Det er ikke snakk om å utføre vold, men å stoppe en pågående voldtekt, sier Bratland til Dagbladet.

– Forstår at det er godt ment

I helgen mottok Oslo-politiet voldtektsanmeldelser igjen, og minst åtte personer skal være pågrepet. Politiet registrerte minst tre voldtekter i løpet av helgen i tillegg til et voldtektsforsøk og antasting av unge jenter.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, mener de heller burde stille sin kapasitet til disposisjon for Natteravnene framfor å starte en borgervernallianse.

– Vi ønsker ikke et borgervern. Folk som er villig til å gjøre en ekstra innsats i å gjøre byen tryggere kan melde seg til Natteravnene, sier politimester Anstein Gjengedal til NRK.no.

Gjengedal ville mandag kveld ikke utdype ytterligere hvorfor Oslopolitiet er negative til det frivillige initiativet, men forstår at borgervernalliansens hensikt er god.

– Jo flere edru, voksne mennesker som er i byen, jo bedre er det. Man kan heller gå og være en positiv voksenandel i befolkningen, men jeg ønsker ikke et borgervern, sier Gjengedal.

– Vil vil stoppe personen fysisk

Bratland understreker at Borgervern-alliansens frivillige skal «fungere uten voldshandlinger».

– Vi vil stoppe personen fysisk, holde personen igjen og bruke midler ut fra hvordan situasjonen eskalerer. Jeg anbefaler ingen å gripe inn om det er en farlig situasjon, men heller kontakte politiet på nødtelefon og bruke sunn fornuft, sier Bratland til Dagbladet.

– Folk er redde for å gå på gata etter mørkets frembrudd. Jeg blir skremt av alle voldtektene og hvor lett det skal være for folk å voldta. Ingen trodde det skulle bli nye voldtekter etter fakkeltoget i helgen, men så har vi likevel flere voldtekter på en helg, sier han.

Natteravnene er kritiske

Leder i Natteravnene i Oslo Lars Norbom

Leder i Natteravnene i Oslo Lars Norbom.

Foto: Ida Brabrand / NRK

Natteravnenes daglige leder Lars Norbom er kritisk til det private initiativet for en borgervernallianse mot voldtekter.

– I utgangspunktet vil jeg være forsiktig med å kritisere private initiativ som tar sikte på å gjøre hovedstaden tryggere, men navnet Borgervern-alliansen reagerer jeg på, sier Norbom til NTB.

– Natteravnene er anerkjent av Oslo kommune så vel som av politi og publikum. Alle vet hva vi gjør, sier Norbom.

AKTUELT NÅ