Hopp til innhold

Sveriges utenriksminister etterforskes

Svensk Økokrim skal etterforske om utenriksminister Margot Wallström gikk foran i køen da hun ble tildelt leilighetskontrakt med landets største fagforbund.

Margot Wallström Sveriges utenriksminister

Sveriges utenriksminister Margot Wallström korrupsjonsetterforskes i forbindelse med hennes leilighetskontrakt.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT / NTB scanpix

Etterforskningen skal gi svar på om det har skjedd noe ulovlig i forbindelse med Wallströms husleiekontrakt med Kommunal, heter det i Økokrims pressemelding.

– Først skal jeg utrede om det er begått lovbrudd, og i den forbindelse om det også finnes noen som kan anses å være mistenkt, sier førstestatsadvokat Alf Johansson ved svensk Økokrim til nyhetsbyrået TT.

Kan ha sneket i køen

Innledende etterforskning er et skritt man går til når det er «grunnlag for å anta» at det har blitt begått lovbrudd. Dette er den laveste graden av mistanke som trengs for å starte etterforskning.

Kommunal er Sveriges største fagforbund og eier flere leiligheter sentralt i Stockholm. Det er lang ventetid på leilighetene, og Wallström beskyldes for å ha fått gå foran i køen, i kraft av å være utenriksminister. Selv hevder hun at hun hadde fått oppgitt feilaktige opplysninger fra Kommunal, mens Kommunal på sin side benekter at hun har fått gå foran i køen.

Wallströms leilighetskontrakt ble undertegnet 18. april i fjor. Hun tiltrådte som utenriksminister 3. oktober året før.

– Jeg har ingenting å skjule

Leiligheten hun ble tildelt, er direkte tilknyttet posten som utenriksminister, ifølge TT som har fått sett kontrakten.

– Jeg ønsker etterforskningen velkommen. Jeg har ingenting å skjule, og det er bra at det blir avklart. Jeg fortsetter å utøve min jobb, sier Wallström i en skriftlig uttalelse.

Ingen i Kommunals ledelse ønsker å svare på spørsmål om saken, men sier de vil bistå etterforskningen så godt de kan.

– For øvrig vil ikke Kommunal kommentere saken ytterligere siden den nå er under etterforskning, opplyser forbundet.

Ekspert tviler på siktelse

I henhold til svensk lov finnes det ingen krav om at en statsråd må gå av for å kunne bli etterforsket. Det finnes heller ingen tidligere praksis på dette området, forklarer grunnlovsekspert Magnus Isberg.

– Det handler om lovbrudd begått i tjenesten og dette ligger på siden av det. Innledende etterforskning er ikke så veldig alvorlig, selv om det naturligvis ikke er så bra for statsråden. Men jeg har vansker med å tro at det skal lede fram til en siktelse, sier Isberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger