Hopp til innhold

Solberg om lønnsforskjeller: – Jeg er redd for utviklingen

Statsminister Erna Solberg mener samfunnets lim beror på at forskjellene ikke er for store. Hun advarer mot utviklingen som har vært i USA.

Erna Solberg

FORSKJELLER: Erna Solberg snakker om ulikheter på Høyres felleskonferanse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Høyre har alltid vært opptatt av at store forskjeller i et samfunn er skadelig, sa Erna Solberg da hun talte på Høyres felleskonferanse på Sundvollen hotell søndag formiddag.

Høyres leder brukte deler av talen til å snakke om utviklingen i USA de siste 30-40 årene, der lønnsforskjellene har blitt betydelig større.

– Et lite antall har fått store lønnsøkninger, mens det store flertallet nesten har stått på stedet hvil siden 80-tallet. Vi ønsker ikke en sånn utvikling i Norge og da er det noen utviklingstrekk det er viktig å diskutere, sa statsministeren.

– Det er forskjell på å være konservativ og liberalistisk. I det konservative så ser vi at samfunnets lim er at forskjellene ikke er for store. Det handler ikke om at noen ikke kan være veldig rike, men det faktum at alle kan ta del i velferdsutviklingen som skjer i et samfunn. Det er ganske grunnleggende og noe vi har klart i vårt samfunn.

– Noen ledere tjener mye

Solberg fremhever at store lønnsforskjeller kan ødelegge for samholdet i samfunnet og alt det vi i Norge mener er gode verdier.

– Kan vi overføre utviklingen i USA til norske forhold?

– Det er viktig å være bevisst på det. Vi er inne i en omstillingen av norsk økonomi, der vi blir mer lik andre land når det kommer til hva slags næringsliv vi har. Det blir mindre inntekter fra olje og flere jobber må skapes andre steder. Jeg mener det er viktig å ha norsk nasjonalt eierskap og private norske eiere som eier norske bedrifter. De vil ha mer samhørighet med det norske samfunnet, sier Solberg til NRK.

– Tjener norske ledere for mye?

– Noen ledere tjener mye, men det er ikke i nærheten av det som er i det amerikanske samfunnet. Det vi ser er et sjikt med personer, som ikke selv skapt bedriften, men som er kompetente som tar av i forhold til lønnsutviklingen i Norge.

– Ikke min jobb å frykte

– Er det for store forskjeller mellom lederlønninger og lønninger til vanlige ansatte i Norge?

– I dag er det ikke det, men jeg er redd for utviklingen. En annen del av ulikhetsutviklingen er utfordringene for dem som kan jobbe, men som ikke kommer inn på arbeidsmarkedet, sier statsministeren.

– Frykter du amerikanske tilstander på lederlønninger her i Norge?

– Min jobb er ikke å frykte ting, men sørge for at vi har et godt utdanningssystem og at vi har jobber med en lønnsevne nok til at alle kan delta i en lønnsutvikling framover etter hvert som det går bedre i norsk økonomi.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Solberg burde se på den usosiale profilen på skattepolitikken og fordelingspolitikken.

– Omstillingen vi er inne i blir hemmet av at forskjellene øker. Når regjeringen fører en skattepolitikk som gir veldig mye til de som har mest fra før og veldig lite til folk flest, så øker forskjellene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger