Hopp til innhold

Geriljagartnerne drømmer om grønn revolusjon

Skjult av nattemørket jobber geriljagartnerne for en revolusjon. Med grønne fingre og plantefrø skaper de endring fra grasrota.

Geriljagartnere om natten

Klokken har bikket tre om morgenen og store deler av Oslo sover. Men mellom boligblokkene øst i byen er det hektisk aktivitet. I ly av mørket har den selverklærte geriljagruppen startet forberedelsene til en ny aksjon.

Bevæpnet med spader, spray og økologisk gjødsel tar de i bruk byen for å få frem sitt grønne budskap.

Det er geriljagartnere de er.

Trend fra New York

– Oslo er byen min. Det er her jeg skal bo. Jeg vil gjøre det fint her, sier Håvard Grastveit.

I 12 år har geriljagartnerne i Oslo plantet på steder de mener trenger blomster. Trenden oppsto i New York på 70-tallet og har spredd seg til over 30 land.

Daniel Stephanek er ivgrig geriljagartner

GRØNN ENTUSIAST: Daniel Stephanek er en ivrig geriljagartner. Han vil gjerne gi byboere følelsen av en grønn hverdag.

Foto: Privat

Gruppen i Oslo har hittil i år plantet over 800 georginer. Blant annet har Manglerud politistasjon fått både gressløk, kål og setteløk utenfor sine lokaler.

– Folk har ikke sett dette før, sier Grastveit om reaksjonene de får når de planter midt i byen.

– Hva sier de?

– «Hva driver dere med?» Da kan vi jo fortelle at vi planter, sier han og ler.

Er ulovlig

De vil ha seg frabedt å bli kalt plante-taggere. Men det er ulovlig å ta seg til rette i det offentlige rom på denne måten. Ekstra trist er det når plantene som kommer i jorden under aksjonene blir tatt med kantklipper før de rekker å blomstre.

Det har skjedd, for ikke alle ser eller vet om aksjonsstedene til geriljaen.

– Det var en del år hvor det ikke var særlig moro å gå i postkassa. Da jeg var sikker på at det skulle bli en anmeldelse, men det har endret seg. Det er blitt bedre og bedre og nå er det mulig å ha dialog og litt mer tilrettelegging, sier Daniel Stephanek.

Blant annet hadde de tillatelse fra Manglerud politistasjon før de satte i gang med plantingen der.

For noe har begynt å skje.

Grønn spredning

For det er ikke bare geriljagartnerne som er opptatt av en grønnere hverdag. Ideen om å gjøre byen grønnere har spredd seg til folks balkonger. Også til Johanne Sætre Houge, som sammen med flere venninner driver bloggen Grønne Jenter.

Grønn glede på balkongen

GRØNN GLEDE: Johanne Sætre Houge er bitt av byplanting-basillen.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Jeg har plantet så mye at det har gått litt i surr. Du kan si jeg har blitt litt «grønn i huet» etter hvert, sier hun.

By-gartnerne har ofte ikke store plassen å få bruke sine grønne fingre på. Men en stadig økende trend er parsellhager. Da bladet Monocle laget en reportasje om fenomenet ble Oslo nevnt som et av tre steder hvor trenden har fått feste.

Da hundre hagebokser ble lagt ut for salg i travle Bjørvika meldte over 5000 sin interesse. Houge var en av dem som sikret seg en liten hageflekk midt i all betongen.

Del av naturen

Hun tror travelheten som preger bylivet har skapt behovet for en reaksjon.

– Vi bygger jo byer i dag som er 24-timersbyer. Du kan gå på trengingssenter i 24 timer og sånt. Det blir så hektisk, så jeg tror at.alle mennesker har behov for å se at man er en del av naturen. Og det har byfolk og, sier hun.

Og får støtte fra geriljagartner Daniel Stephanek. Han vil fortsette å spre sitt grønne budskap.

– Mer blomster, mer lykke til mennesker. Det blir trangere og trangere sånn som vi bor. At folk kan plukke sine egne blomster og få mer nærhet, det er viktig, sier han.

AKTUELT NÅ