Stoltenberg - Området som Stoltenberg nå vil skyte seismikk i er området øst for Svalbard. - Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Området som Stoltenberg nå vil skyte seismikk i er området øst for Svalbard.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Stoltenberg: – Ikke norsk-russisk kappløp i nord

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at Norge og Russland kappes om å få oversikt over olje- og gassforekomster nord i Barentshavet, nær delelinjen.

Russerne er allerede i gang med å undersøke området. Og til sommeren setter regjeringen i gang med norske geologiske undersøkelser nord i det tidligere omstridte området i Barentshavet.

– Seismikkundersøkelser i området begynner i sommer og vil pågå helt inn i 2013, varslet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sin tale til Oslo Energy Forum onsdag.

Han sier det er satt av 150 millioner kroner til formålet.

På russisk side har statsoljeselskapet Rosneft fått tre utvinningstillatelser som dekker det meste av den russiske delen av tidligere omstridt område.

Video Seismikk Svalbard - Foto: Nyhetsspiller /

Russisk olje og gassnæring sier det svært gode muligheter for å finne olje og gass på sokkelen rundt Svalbard. De har skutt seismikk langs vestkysten av Spitsbergen.

– Ikke åpningsprosess

Lenger sør i Barentshavet, der norske seismikkundersøkelser allerede ble startet i fjor sommer, har regjeringen åpnet for at utvinningstillatelser kan bli gitt.

– Det er ikke situasjonen for områdene lenger nord som nå skal kartlegges. Det er ikke tatt stilling til om disse områdene skal åpnes for utvinningstillatelser, sier Stoltenberg.

Han viser til at åpningsprosessen sør i Barentshavet tok mange år. 60 brønner ble boret før det ble påvist lønnsomme felt.

Stoltenberg - Stoltenberg forteller at det er satt av 150 millioner kroner til seismikkskytingen. - Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Stoltenberg forteller at det er satt av 150 millioner kroner til seismikkskytingen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Ivareta norske interesser

Statsministeren avviser at det pågår et kappløp mellom Norge og Russland om å bli først til å få oversikt over eventuelle forekomster nær delelinjen.

Hvorvidt russerne allerede vet mer enn norske myndigheter om området, vil han ikke spekulere på.

– Norske myndigheter trenger norsk kunnskap om geologien i områdene lenger nord, ikke minst for å ivareta norske interesser i tilfelle det fins grenseoverskridende overenskomster av olje- og gass, sier han.

Funn i Barentshavet 2011 - Kartlagte havområder på norsk sokkel. - Foto: Oljedirektoratet /

Kartlagte havområder på norsk sokkel.

Foto: Oljedirektoratet
Kan inneholde betydelige ressurser

Stoltenberg sier undersøkelsene lenger nord vil gi oss nyttig kunnskap. Området ved delelinjen mellom Norge og Russland kan inneholde betydelige olje- og gassressurser.

– Takket være delelinjeavtalen som trådte i kraft i fjor sommer, kan Norge og Russland utforske disse mulighetene, sier statsministeren.

Han mener dette vil gi nye muligheter for arbeidsplasser og vekst i nord.

Avtalen mellom Norge og Russland om avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet ble undertegnet høsten 2010 og trådte i kraft i fjor sommer.

(NTB)

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Vadsø blant landets beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken
Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.