Hopp til innhold

Her sprenges grunnfjellet vekk

Rundt 100.000 kubikkmeter grunnfjell skal sprenges vekk i skipsleia forbi Finnsnes. Det merkes godt – både til havs og til lands. Men rystelsene er godt innafor tillatelsen som er gitt.

Finnsnesrenna

Kraftige salver i Finnsnesrenna

Foto: Linda Pedersen / NRK

Finnsnesrenna i Midt-Troms har i alle år vært kjent for sine trange og grunne passasjer, og mange skip har gått på grunn her.

Nå bruker Kystverket rundt 50 millioner kroner på å få utbedra begge de to skipsleiene i Finnsnesrenna.

For tida er den østre leien stengt for all skipstrafikk mens det finske selskapet Wasa Dredging driver sprengingsarbeid og mudring.

Mudring i Finnsnesrenna

Skipsleia gjennom Finnsnes blir tryggere.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Som små jordskjelv

Når et sekstitalls hull er boret og fylt med flytende sprengstoff, flyttes mudderapparatet vekk, og et varselsignal settes i gang.

Det kjennes godt når salvene går av, i flere hundre meters avstand. For dem som bor mest utsatt til, er det som små jordskjelv.

– Særlig har jeg inntrykk av at de som bor i hus som er bygd på fjellgrunn, kjenner rystelsene godt. Og jeg har fått noen telefoner fra bekymra folk. Noen lurer også på om det er lov å fyre av så kraftige salver, sier havnesjef Arve Cruickshank i Lenvik.

Se video:

Sprenging i Gisundet, mudring av Finnsnesrenna.

Foto: Linda Pedersen, NRK.

Lite fisk

Under Gisundbrua og et par steder på land er det satt opp apparater som fanger opp hvor kraftig sprengningene er.

Disse målingene viser at den sprenginga som har vært gjort til nå, er godt innafor det som er tillatt. Verre er det kanskje for fisk og andre sjødyr som befinner seg i området når salvene går av.

– Av og til ser vi en del fisk med buken i været. Og måsen kommer fort til etter skytingene. Men det virker også som at fisken lærer å holde seg unna, sier anleggsleder Ari Väinämo til NRK.

Mer fjell enn forventet

Arbeidet med å mudre Finnsnesrenna skulle være ferdig til jul. Men beregningene som var gjort i forkant, viste seg å være feil.

Det var atskillig mer fjellmasser enn forventa i de to leiene. Dermed blir det mer sprenging, og først i februar-mars neste år, vil de to leiene være ferdig. For Kystverket vil det si flere millioner kroner i ekstra utgifter.


– Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. All steinen som blir tatt opp i Finnsnesrenna, kommer til nytte andre steder. I Olderhamna på Finnsnes skal det etableres både fiskerihavn og småbåthavn. Og en del stein blir frakta til Holmen ved Bjorelvnes, der det også skal lages småbåthavn, forteller havnesjefen i Lenvik.

Mudring i Finnsnesrenna

Anleggsleder Ari Väinämo og havnesjef Arve Cruickshank (til høyre) regner med at mudringsarbeidet i Finnsnesrenna er ferdig i februar-mars neste år.

Foto: Linda Pedersen / NRK