Hopp til innhold

Femdobling i antallet redningsaksjoner på Svalbard

Mens Sysselmannen på Svalbard i fjor måtte hjelpe fire fartøy i havsnød på øygruppa, er tallet på tilsvarende aksjoner i år 20.

Reddet Svalbard

Christopher Hamblin og John McManus i helikopteret etter at de ble reddet opp fra sjøen nord for Spitsbergen på Svalbard.

Foto: Sysselmannen

Blant de skipbrudne som trengte hjelp var britiske Christopher Hamblin (74) og kameraten John McManus (75).

Med vann til knærne måtte de to eldre herrene pumpe opp gummibåten sin for å redde seg av den synkende seilbåten nord på Spitsbergen.

De ble reddet opp av sjøen etter to timer, men fungerende sysselmannsoverbetjent Per Andreassen fortalte den gang til NRK at det slettes ikke er noen garanti for at slike redningsaksjoner får et lykkelig utfall.

Grunnstøtinger og motorstopp

– Området seilbåten forliste i ligger veldig langt nord. Det er ikke gitt at man blir reddet i tide der. Marginene er små, spesielt i slike omgivelser. Det kunne gått riktig så galt, sier Andreassen

På sine nettsider skriver Sysselmannen på Svalbard at det i sommer var 16 småbåter og fire større fartøyer som trengte assistanse fra redningstjenesten på Svalbard.

MS Expedition

Cruiseskipet MS Expedition, her fotografert ved Torellneset på Nordaustlandet, var et av skipene som i sommer kontaktet Sysselmannen etter å ha gått på grunn på en sandbanke. Skipet kom seg løs for egen maskin.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det har vært flere tilfeller der fartøy har grunnstøtt og tatt inn vann, slik de to britiske pensjonistene opplevde, men det har også vært mindre alvorlige hendelser, som motorstopp eller fortøyninger som gir etter.

Skiftende vær

Andreassen understreker at det er viktig at turister setter seg inn i de lokale forholdene på Svalbard før de legger ut på tur på øygruppa.

– Det er viktig å ha oppdaterte sjøkart, men man må også være klar over at ikke alle områder er tilstrekkelig kartlagt, sier han.

Sysselmannsoverbetjenten legger også vekt på at værvarsel for Svalbard ikke alltid er treffsikre for hele øygruppa, og at været kan skifte raskt i Arktis.