Hopp til innhold

Demonstrerte mot Medvedev

«Fornybar Barents – Miljø og menneskerettigheter først!» Dette var tilropene demonstrantene fra Natur og ungdom hadde til Medvedev da han kom til Kirkenes.

Natur og ungdom demonstrerer

Medvedev ble møtt av demonstrasjon da han ankom toppmøtet i Kirkenes.

Foto: Nils Bøhmer / Bellona

Budskapet var klart fra demonstrantene: Barentssamarbeidet må prioritere miljø og menneskerettigheter først!

Dette møtte den russiske statsministeren Medvedev da han kom til hotellet i Kirkenes.

Natur og ungdom hadde stilt seg opp med to bannere og ropte slagord på norsk og russisk til den russiske statsministeren.

Ønsker en grønn Barentsregion

Stoltenberg Medvedev

Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev i Finnmark. I en tale tirsdag trakk Stoltenberg fram mer åpne grenser og enighet om fiskekvoter som noen av de historiske punktene i samarbeidet mellom landene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kirkeneserklæringen som ble signert i 1993, markerte starten på det formelle samarbeidet i regionen. Den nye erklæringen som skal signeres i dag, vil legge rammer for det fremtidige samarbeidet.

– Vi krever en bærekraftig Barentsregion, der fornybar energi skal prioriteres foran atomkraft og oljeutvinning. Vi ønsker oss en Barentsregion der grønne energikilder prioriteres og der ytringsfriheten blir respektert, sier energimedarbeider Oskar Njaa i Natur og Ungdoms Russlandsprosjekt.

Men Medvedev så ikke ut til å ense demonstrantene da han gikk inn på hotellet.

Natur og ungdom aksjon

Politiet holdt demonstrantene unna området rundt den russiske statsministeren.

Foto: Nils Bøhmer / Bellona

Begrenser frivillige organisasjoner

Priroda i Molodezh, Natur og Ungdoms søsterorganisasjon i Russland, var også til stede under aksjonen.

Situasjonen for frivillige organisasjoner og det sivile samfunn i Russland har endret seg de siste årene med nye lover som legger begrensninger på arbeidet til blant annet Njaas samarbeidspartnere i Murmansk og Arkhangelsk.

– Vi ønsker å benytte den symbolikken som ligger i det at vi har lov til å si det vi mener, i motsetning til på andre siden av Grense Jakobselv. Situasjonen for Priroda i Molodezh i Russland er vanskelig. Organisasjonen er havnet i myndighetenes søkelys den seinere tiden, særlig fordi de har jobbet mye med sikkerheten på Kola atomkraftverk, sier Njaa.

Kola atomkraftverk, som ligger 20 mil unna grensa til Norge, drives fortsatt med støtte fra norsk forskning. Dette er et gammelt atomkraftverk, som organisasjonen mener burde vært stengt for lenge siden på grunn av alderen på reaktorene og dårlig sikkerhet.

– Verden trenger en fornybarrevolusjon, og det er her vi må sette alle krefter inn, ikke på atomkraft og oljeutvinning i den vakre Barentsregionen, avslutter Njaa.