Hopp til innhold

50 tonn kråkeboller

Fra Tromsø til restauranter i Japan, England og Frankrike.

Kråkeboller
Foto: Nina Aldin Thune

Det er planer om å starte en storstilt produksjon av kråkeboller i Tromsø.

Når anlegget er i full drift, er det snakk om å levere 50 tonn kråkeboller i året.

- Markedet for denne delikatessen er over hele verden, sier Øyvind Jørgensen som arbeider som konsulent for selskapet Troms Kråkebolle. Det asiatiske markedet vil alltid være der, men for oss er det naturlig å se mot det europeiske markedet.

- Bare tenk på hvor mange sushirestauranter det finns i Europa, sier Jørgensen.

Går nye veier

I dag er det ingen bedrifter i Troms som driver oppdrett av kråkeboller. Bak det nye selskapet står en investor fra Haugesund som har tjent penger på barnehagedrift.

Nå vil han satse på oppdrett av kråkeboller i Tromsø, i et anlegg på Skittenelv like utenfor byen. Der blir det egne stamdyr, klekkeri og yngelproduksjon.

- Vi håper å være i gang innen et år, sier Øyvind Jørgensen.

Det er Fiskeridirektoratet som gir endelig konsesjon. Regiondirektør Arne Luther sier de behandler saka, men vil ikke kommentere søknaden.

Samarbeid

Arbeidet med oppdrett av kråkeboller i Tromsø skjer i nært samarbeid med forskningsmiljøet innen fisk og oppdrett i Tromsø.

I første omgang er det snakk om tre-fire arbeidsplasser.

- Men dette kan vokse seg større, mener Øyvind Jørgensen.