Hopp til innhold

Stortingsplassen glapp i natt – i dag stilte SV-toppen seg i NAV-køen

Det gjør vondt å tape, spesielt når man har satset alt. I dag dro SV-topp Marius Jøsevold på jobbjakt. – Jeg hadde ingen plan B, sier han.

Exit SV i Nordland

TAPTE PÅ MÅLSTREKEN: Marius Jøsevold studerer ledige jobber på NAV i Bodø.

– Jeg var 110 stemmer fra en stortingsplass. Det er tungt å tenke på at jeg var så nær. Det er bittert. Jeg har stått på dag og natt i ni måneder, det har vært et svangerskap. Jeg hadde sett for meg en annen tilværelse de kommende årene, må jeg stille meg i køen på NAV, sier Jøsevold til NRK.no.

Dødfødsel

Marius Jøsevold

SVs Marius Jøsevold må nu ut på jobbjakt etter å ha tapt kampen om stortingsplass med knappest mulig margin.

Foto: Adrian Dahl Johnasen / NRK

SVs Marius Jøsevold må nå ut på jobbjakt etter å ha tapt kampen om stortingsplass med knappest mulig margin.

– Jeg satset alt på ett kort. Men politikk er en usikker bransje, og jeg var aldri helt sikker på at det skulle gå veien. Jeg tok en kalkulert risiko, sier han til NRK.no.

Nå må han gjøre seg attraktiv for framtidige arbeidsgivere.

– Jeg er arbeidsledig. Men det er ikke meg det er verst for. Jeg er mer bekymret for alle dem som nå får en ny hverdag de neste fire årene. Vi får en ny regjering som er opptatt av å tråkke arbeidsledige mennesker.

Utdannet lærer

Nå håper han at kompetansen han har skaffet seg gjennom den politiske jobbingen de siste årene gjør han attraktiv på arbeidsmarkedet.

– Jeg har også lærerutdanning og er pedagog. I tillegg har jeg videreutdanning innenfor kultur, sier han.

Drama i nattetimene

Marius Jøsevold

KLINTE TIL: Da Marius Jøsevold trodde han var inne feiret han med kjæresten Hedda Bryn Langemyr. Ikke lenge etterpå var det slutt på feiringen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Like før midnatt i går kveld: Marius Jøsevold feires på valgvake og kysser kjæresten. En time etter måtte han likevel gratulere Kjell Idar Juvik (Ap) med seieren etter det som ble en skikkelig valgtriller. For med over 35 prosent oppslutning kuppet Arbeiderpartiet det siste direktemandatet fra Senterpartiet, som med sine 6.9 prosent dermed fikk utjevningsmandatet på bekostning av SV.

Og mens den ene kan styre sikkert mot Stortinget – må den andre se drømmen forsvinne ut i det blå – i alle fall i denne omgang.

– Jeg er stolt av at SV har gjort et bedre valg i Nordland enn resten av Norge, og min hjemkommune Nesna gjorde det nest beste SV-valget i landet. Jeg oppfatter ikke at dette handler om meg som person. Det er SV som har gjort et for dårlig valg, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Kjell-Idar Juvik og Marius Jøsevold

Etter at stemmene fra Rana kommune var talt opp, var det Kjell Idar Juvik (Ap) som var inne på Stortinget, og ikke Marius Jøsevold.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Men han har ikke tenkt å gi opp.

– Nei, aldri. Jeg vil alltid stå på for nordlandssamfunnet og bidra til vekst og utvikling. Det ligger i ryggmargen. Om det blir som politisk aktiv på toppnivå gjenstår å se. Men jeg vil bidra.

Berget stumpene

SVs framtid berget så vidt stumpene på valgnatta. SV har mistet fire av sine elleve representanter i årets stortingsvalg og står igjen med en stortingsgruppe på sju representanter. Fem av disse kom inn på utjevningsmandater.

Barneminister og nestleder i SV, Inga Marte Thorkildsen, mister sin stortingsplass for Vestfold etter tolv år og tre perioder som folkevalgt. SV-veteranen Hallgeir Langeland ryker også ut. Snorre Valen så lenge ut til å bli gjenvalgt fra Sør-Trøndelag, men han røk ut i fintellingen tirsdag.

– Jeg tror vi få ei bra stortingsgruppe. Jeg er glad for at Kirsti Bergstø fra Finnmark og fylkesleder i Troms SV, Torgeir Knag Fylkesnes, kommer inn for første gang. De skal bygge Nord-Norge som bastion for SV.

– Men hvorfor er det slik at 80 prosent av velgerne i Nordland stemmer på parti som sier ja til olje og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen?

– Det enkle svaret er at folk ofte har lyst på ny sofa. Jeg har ikke sett noen målinger som tyder på at folk vil ha en grunnleggende ny kurs. Folk vil i all hovedsak ha mer av det som er bra. Jeg tror mange er forledet til å tro at de får dette gjennom privatisering og konkurranseutsetting, sier Marius Jøsevold.