Hopp til innhold

Spekkhoggerbabyen i Øksnes er død

Spekkhoggeren som i dag kom tilbake til Instøya er nå avlivet. – Trasig at dette ikke endte på en annen måte, sier Anja Holm Berntsen.

Spekkhoggerungen har vendt tilbake til Instøya

Her tilbringer spekkhoggeren sine siste timer i vannkanten på Instøya.

Den unge spekkhoggeren som ble oppdaget på Instøya i Øksnes lørdag 15. februar, er nå avlivet.

Spekkhoggerungen kom i ett-tida i dag tilbake til Instøya, og var i svært dårlig forfatning.

– Den er avlivet nå. Vi var sammen med hvalen til Mattilsynet kom. Så ble spekkhoggeren bedøvet av tilsynet, og så kom det en jeger som skøyt den. Vi gikk før det skjedde, sier Anja Holm Berntsen til NRK.no.

Berntsen og flere sammen med henne har engasjert seg stort i spekkhoggerens ve og vel etter at hvalen svømte til sjøs da den ble oppmerksom på folk.

– Spesiell opplevelse

Berntsen sier til NRK.no at det var en veldig spesiell opplevelse å sitte sammen med spekkhoggeren til Mattilsynet ankom stedet og bestemte at den skulle avlives.

– Jeg tror det er få mennesker som får oppleve dette. Vi hadde håpet at han skulle svømme ut i havet igjen, det var trasig å se han i den forfatningen han var i. Vi hadde håpet dette skulle ende på en annen måte.

Berntsen roser Mattilsynet som hun mener avlivet den unge spekkhoggeren på en rolig og human måte.

– Det er godt at han slipper å lide mer. Nå vet vi at han har det ikke ond, og det hadde ikke vært mulig å berge ham. Hvalen var for svak, avslutter Berntsen.

(saken fortsetter under bildet)

Spekkhogger i Instøya

Lorissa Villanueva filmet hvalungen sammen med Torgeir Larsen i dag.

Foto: Privat

– Svømmer nok ikke videre

NRK.no snakket tidligere i dag med Torgeir Larsen, som hadde observert hvalen i vannkanten.

– Den har trolig vært i området her rundt Instøya hele tida, bare at vi ikke har fått øye på den, sa Larsen.

Innbyggerne på Instøya kjempet i løpet av helga for å holde hvalungen i live, og ga den blant anna sild og småseiyngel.

– Jeg tror dette er et dyr som er døende og avkreftet. Det er klart jeg synes det er trist. Og så når man har hørt lyder og kallesignaler blir man beveget av det, sa Larsen.

– La naturen ta hånd om saken

– Noen ganger kommer unge dyr bort fra flokk og mor og da har man dessverre ikke mulighet til å klare seg. Og jeg tror vi mennesker må innrette oss etter det og la naturen ta hånd om saken.

– Selv om det kan virke brutalt, tror jeg det er lurt å ikke sette igang store operasjoner. Dyret skal ikke lide unødvendig, men det er det mest forsvarlige.

Larsen sa til NRK.no at hvalen trolig var for svak til å kunne svømme ut enda en gang.

Kan ikke leve uten flokken

Anna Tiu Kristiina Similä har tatt en doktorgrad i spekkhoggeradferd ved Universitetet i Tromsø. Hun forteller at unge spekkhoggere er helt avhengig av å ha en flokk rundt seg for å overleve.

– Denne er veldig ung, og kommer ikke til å klare seg på egen hånd. Så denne situasjonen er veldig uheldig, og reiser en del etiske spørsmål rundt hva man skal gjøre med den, sier hun på telefon til NRK.no.

Similä mener det store spørsmålet er hvordan den havnet der i utgangspunktet.

– I mine 25 år som forsker har jeg aldri opplevd noe slikt før, og jeg lurer på hva som har skjedd. Unge dyr er alltid sammen med flokkmedlemmer, avslutter hun.

En ung spekkhogger har forvillet seg bort fra flokken, og havnet i fjæra.